17
April
2018

Voordat de schoppen de grond in gaan, eerst langs de APK

17
Apr
2018

Automobilisten die de N200 (Haarlemmerweg) tussen Halfweg en Amsterdam gebruiken, weten vast niet dat ze over een 17e-eeuwse dijk én over de oudste drinkwaterleidingen van Nederland rijden. Een bijzondere weg dus, die na al die tijd aan een grote opknapbeurt toe is. Project De Nieuwe N200 gaat inmiddels de aanbestedingsfase in, maar daar ging wel eerst een grondige APPM Projecten Keuring aan vooraf.

Project met risico’s

Vanaf medio 2018 gaat de schop de grond in om de dijk te verhogen, de waterleiding te verleggen, bruggen te vervangen en het gebied opnieuw in te richten. Daarbij werken vier partijen samen: Rijkswaterstaat, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de gemeente Amsterdam en Waternet. “Een project met een risico, vanwege de vele uiteenlopende disciplines en meerdere partijen die samen aan de slag gaan”, aldus Willem Bogaard, projectmanager bij Waternet.

“Alle partijen zitten in één projectteam, waarbij Waternet de kar trekt. Ik zocht naar een frisse blik op de stand van zaken en kwaliteit van het project, omdat het onze core-business niet is en voor ons doen een groot project is. We zijn op een onbevangen manier aan het project

begonnen, echt een beetje pionieren, maar voordat we naar de aanbestedingsfase gingen, wilde ik graag dat wij een spiegel voorgehouden krijgen. Zijn we er klaar voor? De APPM Projecten Keuring was daar de uitgelezen methode voor.”

De thermometer in het project

‘Onze APK is toepasbaar voor elk project en op elk gewenst moment, maar levert bij de overgang naar een volgende projectfase extra meerwaarde op’, vertelt Cris Nielen, adviseur bij APPM. “We leggen alle relevante projectdocumenten onder de loep en houden interviews met sleutelfiguren binnen het projectteam. Dat levert een totaalbeeld op. Zo beoordelen we of het project voldoende kwaliteit heeft en robuust genoeg is om naar een volgende fase te gaan.” Het resultaat van de APPM Projecten Keuring is een beknopte rapportage met een oordeel over de verschillende beheersaspecten, aangevuld met specifieke bevindingen en concrete aanbevelingen. “We houden het graag pragmatisch en doelgericht. We laten niet alleen weten wat minder goed gaat, maar ook welke stappen je kunt zetten om het op te lossen.”

Werk aan de winkel binnen project De Nieuwe N200

De APK-conclusie voor project De Nieuwe N200 was scherp en duidelijk: hier moeten vóór de start van de aanbestedingsfase nog flink wat punten op de i gezet worden. Hoewel Willem Bogaard met zijn neus op de feiten werd gedrukt, waardeert hij de uitkomsten van de APK enorm. “Je gaat door de gehaktmolen, maar het helpt je wel écht verder. De gesprekken met APPM zijn constructief en de blik is fris. Het is veel meer dan een klinische checklist. We hebben op basis van de APK een concreet stappenplan gemaakt en onze documenten op orde gebracht.”

In het kader van de APK heeft Cris Nielen ook naar de zachte kant van het project gekeken, omdat er zoveel verschillende ‘bloedgroepen’ samenwerken. “De APPM Projecten Keuring werkt volgens een vaste basismethode, die per project flexibel in te zetten is. Hier hebben we nadrukkelijk ook aandacht gegeven aan de dynamiek binnen het projectteam. Binnenkort organiseren we in het verlengde van de APK een ontwikkeldag voor de IPM-rolhouders.” Inmiddels loopt de aanbesteding en heeft Willem Bogaard er 100% vertrouwen in. “Ik raad ieder projectteam aan om op een zeker moment de thermometer in het project te steken. Bij ons zitten alle teamleden dankzij de APK stevig in het zadel.”

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact