7
December
2021

Klein jongetje tussen de transformatoren: meet Christian

7
Dec
2021

Bij APPM verwelkomen we regelmatig nieuwe collega’s. Jonge, maar ook ervaren mensen die zich willen inzetten om samen Nederland mooier te maken. Zo ook Christian Pasman. Hij begon zijn carrière bij een netbeheerder en besloot na vijf jaar dat het tijd was voor iets nieuws. In september 2021 begon hij bij APPM als adviseur energietransitie. Waarom trekt de energietransitie hem zo? En waarom besloot hij dit bij APPM te doen?

Christian: "Mijn opa had vroeger een eigen bedrijf in transformatoren: apparaten die spanning omhoog of omlaag transformeren. Als klein jongetje liep ik regelmatig rond in de fabriekshal waar ik al die technische apparaten zag. Hoewel ik toen nog geen idee had wat een transformator was en wat er allemaal gebeurde in het bedrijf, fascineerde dit me enorm. Op zeer jonge leeftijd had ik al de ambitie had om het bedrijf over te nemen en hier mijn werk van te maken. Helaas is het door omstandigheden nooit zo ver gekomen, dus moest ik een ander plan bedenken. De energietechniek trok me enorm aan, dus de studiekeuze hbo Elektrotechniek was een logische. Tijdens deze studie kwam ik al snel in aanraking met duurzame energie en de energietransitie. Een wereldwijde transitie naar nieuwe energie, dat klinkt interessant! En dus vervolgde ik mijn studie bij de TU/e met een master Sustainable Energy Technology."

Geen goed antwoord

"Tijdens deze studie zijn me twee dingen heel erg duidelijk geworden. Wat als eerst een flinke indruk op me maakte, is hoe groot het probleem rondom het klimaat en ons energieverbruik is. Hoe meer je erover weet, leest en praat, hoe meer je jezelf afvraagt waar we met zijn allen eigenlijk mee bezig zijn. En hoe we het toch zó ver hebben kunnen laten komen. Wat ik me daarnaast realiseerde is, hoewel we het altijd over de ‘energietransitie’ hebben, het niet één ding is. Het is een spinnenweb van 1001 problemen, drempels en uitdagingen die meerdere onderlinge relaties hebben. Oplossingsgericht als ik ben, rees bij mij al heel snel de vraag: hoe gaan we dit oplossen? Zelfs met de flinke dosis naïviteit waarover ik beschik, had ik hier geen goed antwoord op. Dit maakte het gehele thema alleen nog maar meer interessanter voor me. En één ding wist ik zeker: we moeten het gewoon gaan doen."

Horizon verbreden

"Met deze instelling ben ik aan de slag gegaan bij een regionale netbeheerder. Hier heb ik vijf jaar lang m’n tanden in verschillende opdrachten mogen zetten. Ook heb ik binnen deze vijf jaar een prachtig management traineeship gevolgd, waarin ik mezelf in een soort snelkookpan heb ontwikkeld. Na deze vijf jaar begon het toch erg te kriebelen om de energietransitie eens vanuit andere hoeken te bekijken. Netbeheerders hebben hun uitdagingen, maar er zijn nog honderden - zo niet duizenden - andere. Kortom, ik had de behoefte om mijn horizon te verbreden. Zodoende ben ik aanraking gekomen met APPM. APPM is actief op veel verschillende onderwerpen, waaronder de energietransitie en elektrisch vervoer. Maar alles wat het bureau doet, doet APPM onder het mom van ‘Nederland mooier maken’. Hoe mooi is dat?! Daar wilde ik graag aan bijdragen."

Onderdeel van de oplossing

"Mijn eerste drie maanden zitten er nu alweer bijna op. De verbreding waar ik naar op zoek was, heb zeker weten gevonden. In deze korte tijd heb ik al van verschillende thema’s mogen proeven. Van transitievisies warmte tot uitrol van de laadinfrastructuur en van mobilityhubs tot smart charging. Dit alles om Nederland mooier te maken met slimme en vooral gezellige collega’s. Hoe lastig sommige vraagstukken ook zijn, laten we onderdeel zijn van de oplossing en niet van het probleem."

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact