3
April
2024

Factsheet alternatieve energiecontracten: alle (toekomstige) contractvormen op een rij

3
Apr
2024
Artikel
Annabel van Zante
Foto
Matthew Henry, via Unsplash

Als ik soms door de bomen het bos niet meer zie… Hoe moet dat dan voor ondernemers en parkmanagers zijn!? Als fikser werk ik in de provincie Noord-Holland voor en met ondernemers die tegen netcongestie aanlopen en dat zijn er nogal wat. Net als in grote delen in de rest van Nederland kampt Noord-Holland met krapte op het elektriciteitsnet. Gelukkig werken overheden en netbeheerders aan oplossingen, onder andere door de ontwikkeling van nieuwe contractvormen. Fijn, maar soms is het onduidelijk welk contract welk probleem nu wel of juist niet oplost. En is het contract nu al op korte termijn beschikbaar, of niet? Kortom: tijd voor een overzicht!

De Taskforce Energie-Infrastructuur Noord-Holland is een samenwerking tussen de provincie en netbeheerders Liander en TenneT. Binnen deze Taskforce wordt ingezet op het versneld uitbreiden van het elektriciteitsnet op een toekomstbestendige manier. Maar dat toekomstbestendige elektriciteitsnet ligt er niet zomaar: ook de komende jaren zal netcongestie een rol spelen in de (on)mogelijkheden voor allerlei ontwikkelingen. Of dit nu gaat om het bouwen van woningen, het verwarmen van scholen zonder aardgas of het uitbreiden of intensiveren van bedrijvigheid. Precies de reden waarom de Taskforce, naast de inzet op de lange termijn, ook een aantal fiksers beschikbaar stelt.

Het fiksen van oplossingen: zowel voor als achter de meter

Eén van deze fiksers ben ik. Vanuit deze rol help ik ondernemers met slimme oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die extra vermogen nodig hebben voor verduurzaming, zich ergens nieuw willen vestigen of hun bedrijf willen uitbreiden. Ik kijk wat deze ondernemers zelf ‘achter de meter’ kunnen doen, zoals het verschuiven van het gebruik van elektriciteit naar de momenten waarop ze zelf opwekken. Daarnaast maak ik inzichtelijk wat er ‘voor de meter’ mogelijk is, via aanpassingen vanuit de netbeheerder. Onderdeel daarvan zijn de verschillende contractvormen.

Een wirwar aan afkortingen en termen

Ik vind het belangrijk om mijn rol zo praktisch mogelijk in te vullen. Door concreet te zijn, zie ik dat ik ondernemers daadwerkelijk verder help. Tegelijkertijd merk ik dat dit niet altijd even makkelijk is: het speelveld is ontzettend in beweging! Wat heel logisch is, omdat de energietransitie en alle uitdagingen die daarbij komen kijken nu eenmaal vragen om veranderingen, aanpassingen in wet- en regelgeving, nieuwe rollen, enzovoorts.

Dit zie je terug als het gaat om flexibele contractvormen. Een mooie ontwikkeling waarvan ik de toegevoegde waarde voor ondernemers zie. Maar er worden zoveel afkortingen en termen door elkaar gebruikt, dat ik soms door de bomen het bos niet meer zag en merkte dat ik vastliep in het uitleggen van (on)mogelijkheden aan ‘mijn’ ondernemers.

Ik kreeg een flashback naar mijn allereerste opdracht, waarbij ik op een gegeven moment de openbaring had dat een wethouder hetzelfde is als een bestuurder, én als een portefeuillehouder. Die gedachte had ik nu weer: hebben we het daadwerkelijk over verschillende contracten, of gebruiken we andere termen voor hetzelfde? Ik besloot om alles goed op een rij te zetten.

Tijd voor overzicht!

Hier vind je het volledige overzicht dat ik maakte. Welke contractvormen zijn in ontwikkeling, voor wie zijn ze bedoeld, welke oplossing biedt mogelijkheden en wanneer komen ze beschikbaar? Wellicht helpt het jou ook!

Ik zei het al eerder: de markt is continu in beweging. Deze factsheet is dus nooit ‘af’ en er zullen continu nieuwe ontwikkelingen zijn. Ik ben van plan om deze dan ook regelmatig te updaten. Zijn er nieuwe inzichten die je nog niet verwerkt ziet? Ik hoor het graag!

Bekijk de factsheet hier in PDF.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact