1
October
2018

Talentontwikkeling bij Waterschap Vallei Veluwe

1
Oct
2018

Hoe zorg je dat kennis van buiten écht binnen komt? Waterschap Vallei en Veluwe vroeg APPM om meer dan ‘een project te draaien’. Contractmanager Wendy van Schaik coacht on-the-job twee medewerkers: “Ik heb niet alle antwoorden, maar ik ga graag samen op zoek.”

Contractmanagement bij een waterschap is een relatief nieuwe rol. Je bent verantwoordelijk voor de contract- en inkoopstrategie en begeleidt contracten met partners. Nodig: civiele, technische, juridische kennis én politiek fingerspitzengefühl.

Waterschappen schakelen hier vaak externe specialisten voor in, zoals contractmanager Wendy van Schaik van APPM. Bij Waterschap Vallei en Veluwe coacht ze nu twee interne medewerkers die het vak leren: Jeroen Hoijinck en Marloes van de Kolk.

Samen op zoek
Van Schaik: “Nederland doet 1300 jaar aan waterbeheer, maar de laatste jaren verandert er veel. Grondstoffen raken op, water is schaars en commercie speelt een grotere rol. Er is een nieuwe generatie nodig. Ik wil Jeroen en Marloes laten zien wat integer, slim contractmanagement kan toevoegen. Dat voelt als een grote verantwoordelijkheid. Ik kijk nu bewuster naar mezelf. Waarom doe ik wat ik doe? Welk voorbeeld geef ik? En omgekeerd leer ik ook veel van hen. Wie nog niet diep in de inhoud zit, stelt de interessantste vragen. Soms heb ik geen antwoorden en dan gaan we samen op zoek.”

Verschil maken
De drie werken aan innovatieve projecten op het gebied van circulaire waterzuivering en duurzame technieken om ‘afvalstoffen’ als fosfaten en stikstof terug te winnen. Van de Kolk: “Dit vak gaat over hoe de wereld om je heen werkt. Hoe zit het met die dijken en waterzuivering? Zaken die er echt toe doen, maar waar je vaak geen benul van hebt. Sinds ik hier werk, kijk ik anders naar mijn omgeving.” Hoijinck deelt die vakliefde. Hij studeerde Land- en watermanagement: “In de waterketen kun je echt het verschil maken. De hoeveelheid energie en grondstoffen die hierin omgaat is enorm.”

Hoe zit dat?
Hoijinck: “Als je net begint, nemen mensen je niet automatisch mee in de dagelijkse gang van zaken. Door dit leer-/werktraject denk ik regelmatig: o ja, ik ben aan het leren, ik stel die vraag gewoon. Ik verbaas me soms bijvoorbeeld over partnerkeuzes. Dan lijkt het een kwestie van: ‘zo doen we dat altijd’. Hoe verander je zoiets met respect voor de bestaande cultuur?” Van Schaik: “Ik vind het leuk als ze tegen de gevestigde orde aanschoppen.” “Alleen al die term die Jeroen gebruikt: ‘partners’. Dat is typerend. De oude stijl was: ‘het zijn aannemers die het werk uitvoeren’. Het draait om partnerschap en dat zit bij Marloes en Jeroen in hun basishouding. Of misschien heb ik ze al geconditioneerd, haha.” Hoijinck: “Ik geloof daar ook echt in en wil bijvoorbeeld innovatief ondernemerschap belonen. Tegelijkertijd ben ik niet naïef en accepteer ik dat een marktpartij andere belangen heeft.”

Gedoe
Van de Kolk: “Contractmanagement is nog niet zo’n ingeburgerde rol. Hoe je je opstelt, kan veel verschil maken in wat je gedaan krijgt. Ik zie bijvoorbeeld de neiging om snel in technische oplossingen te denken. Terwijl de ambitie is om integraal te kijken, dus ook naar zaken als draagvlak in de markt en in de omgeving. Daar heb ik het met Wendy over.” Van Schaik gelooft in de meerwaarde van dit intensieve traject: “Ze krijgen met veel factoren te maken: het team, de organisatie, partners en de omgeving. En er is altijd gedoe, zoals bezwaren, procedures en interne schuring. Contractmanagement is schaken op hoog niveau. Dat draag je niet in vier dagen over.”

Jonge honden
Oké, de junior contractmanagers zitten vol ideeën, maar ze benadrukken dat ze vooral willen léren. Hoijinck: “Met zo’n snelle ‘alles moet anders’-houding heb ik niets. De nuchterheid hier spreekt mij juist aan.” Van de Kolk: “Ik ben ook niet van het jonge-honden-idee. Ja, wij hebben een frisse blik, maar we komen ook gewoon net kijken en zoeken onze plek. Ik wil dit vak leren. Bij het waterschap zit eeuwenoude kennis. Vernieuwing en kennisoverdracht moeten minimaal gelijkwaardig zijn. Bovendien: als je ergens lang zit, moet je de vernieuwing niet afschuiven op de nieuwe generatie. Innoveer jezelf ook.”

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact