17
March
2020

Procesmanager ‘bestaand vastgoed‘ bij het Rotterdams WeerWoord

17
Mar
2020

Ik ben een geboren en getogen Rotterdamse, en een echt stadsmens. Een uitgestrekt stedelijk gebied dat altijd in beweging en in ontwikkeling is, vind ik super leuk. Daarom word ik ook zo blij van Rotterdams WeerWoord. Het gaat over veranderen, aanpassen, over de toekomst en over alle mensen in de stad. Rondom het station, niet ver van waar ik woon, zie ik al dat er allerlei toffe dingen van de grond komen: het waterplein, klimaatadaptieve appartementen bij Pompenburg en groene daken in het Zomerhofkwartier. Na een opleiding tot stedenbouwkundige werkte ik een aantal jaar voor waterschappen. Sinds juli vorig jaar ben ik via consultancybureau APPM gedetacheerd bij de gemeente Rotterdam. Werken voor mijn eigen Rotterdam, dat is extra leuk!

Ik noem mezelf een lobbyist voor Rotterdams WeerWoord. Ik probeer mensen ervan te overtuigen dat we erop vooruit gaan als we de stad beter bestand gaan maken tegen klimaatverandering. Bij klimaatadaptatie denk je al snel aan technische ingrepen, maar veel van wat we gaan doen, maakt Rotterdam mooier en leuker. Neem bijvoorbeeld groene daken en groene gevels; behalve dat ze water vasthouden en in de zomer voor verkoeling zorgen, hebben ze ook esthetische waarde. En een waterplein is niet alleen praktisch, maar kan ook een gezellige ontmoetingsplek zijn. Je merkt dat ook de vastgoedwereld steeds meer de pr-waarde van duurzaamheid ziet. Een groen dak, zonnepanelen en een binnentuin doen het goed bij de verkoop of de verhuur.

Binnen Rotterdams WeerWoord houd ik me bezig met klimaatadaptatie van bestaand vastgoed. Het gaat om eigendom van de gemeente, zoals sportcomplexen, scholen en buurthuizen. Maar ook om vastgoed dat in bezit is van bijvoorbeeld woningcorporaties en vastgoedbeleggers. Ik zit dus veel om de tafel met allerlei verschillende partijen. Daar voel ik me op mijn gemak, want ik ben een echte verbinder. Met de corporaties werken we al heel goed samen. Bij vier corporaties zit zelfs één dag in de week een technisch ingenieur van de gemeente. De lijntjes zijn dus kort en dat is ideaal. Niet alleen als je kennis wilt delen, maar ook als je dingen wilt afstemmen. Zo kunnen we bijvoorbeeld kansen pakken door de onderhoudsagenda’s naast elkaar te leggen. Stel dat wij ergens een riool vervangen en een corporatie heeft plannen voor groot onderhoud, dan kijken we hoe deze werkzaamheden op elkaar af kunnen stemmen, zodat de gebouwen ook bij kunnen dragen aan een klimaatbestendige buitenruimte.

Het klimaat is van niemand, dus waarom zou jij iets moeten doen en niet je buren? Het is heel belangrijk dat we werken aan bewustwording. Heel wat Rotterdammers wéten niet eens dat ze tot zes meter onder zeeniveau wonen. In onze stad waar het water van vier kanten komt, zijn we dagelijks bezig om het droog te houden. Dat gaat goed, maar als we op elkaar wachten en niet nog een tandje bijzetten, komen we in de problemen. We moeten het samen doen, is de boodschap van het WeerWoord: niet de gemeente is aan zet, maar wij allemaal. Bij bestaande bouw en vooral bij nieuwbouw kun je meters maken, maar daarnaast tellen ook alle kleine beetjes mee: de kleine dingen die mensen thuis doen.

We hebben al allerlei mooie pilot-projecten gerealiseerd, maar nu moet het mainstream worden. Bij alles wat we doen, moeten we nadenken hoe het klimaatadaptief kan. En dan liefst op een manier dat iedereen er blij van wordt. Dat moet gaan lukken, want tot nu toe heeft alles wat we deden alleen maar bijgedragen aan een nóg mooiere en nóg leukere stad.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact