In iedere gemeente liggen spannende mobiliteitsplannen klaar, maar dat kan nog weleens schuren met inwoners. Want ineens moet je je geliefde parkeerplek voor de deur opgeven.
Zo is radiostation Sublime gelegen in het Werkspoorkwartier, een wijk die in 2020 autoluw moet worden. Ook omliggende wijken wachten hetzelfde “lot”, want een gevolg hiervan is dat bewoners vanaf 2020 betaald moeten parkeren. Dit werd onlangs meegedeeld in een wijkbericht waar fel op werd gereageerd. Een kleine greep uit reacties op wijkgebonden Facebookgroepen:
• “Hop, allemaal in de trekker stappen en naar het gemeentehuis!”
• “Reden om te verhuizen dan.”
• “Ik vraag me af of de gemeente dit als voldongen feit aan ons kan presenteren. Iemand die hier meer van af weet?”
Birgit Cannegieter, procesmanager bij APPM kijkt niet vreemd op van de negatieve reacties. In haar werk adviseert ze over de relatie tussen mobiliteit en de gebouwde omgeving, zowel op strategisch als operationeel niveau. “Als iets gaat veranderen in onze directe omgeving en verworvenheden, dan zie je protest. Mensen redeneren nu eenmaal vanuit het bekende. Het is moeilijk in te schatten wat iets nieuws brengt, als je het nog niet ervaren hebt, dus wordt een verandering al snel als negatief ervaren.”
Cannegieter draagt als voorbeeld de mobiele telefoon aan. Niemand dacht die nodig te hebben en velen waren erop tegen. Nu kunnen we ons leven niet zonder voorstellen. En nog een persoonlijk voorbeeld: “Wanneer mijn vader op mijn kinderen komt passen, vindt hij het heel vervelend dat zijn auto niet voor de deur staat zoals hij thuis in zijn dorp is gewend. Dus wanneer een groot deel van omwonenden is uitgevlogen, gaat hij toch weer zijn auto verplaatsen. Desnoods twee keer, om zo dicht mogelijk voor het raam te komen. Gewoontes zijn nu eenmaal moeilijk te doorbreken.”
We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met: