15
April
2023

Werken als adviseur water en landelijk gebied bij APPM: de week van Oscar

15
Apr
2023

Mijn naam is Oscar Keunen. Sinds januari 2022 ben ik werkzaam bij APPM als adviseur water en landelijk gebied. Het afgelopen anderhalf jaar heb ik de kans gekregen om de organisatie te leren kennen, mij te ontwikkelen en mee te werken aan verschillende gave projecten. Graag neem ik je mee in mijn werkweek bij APPM!

Via het traineeship van Jelmer, waarbij je in drie jaar kennis maakt met drie organisaties, kwam ik terecht bij APPM. Ik krijg hier alle vrijheid om aan opdrachten te werken die bij mij passen. De cultuur van APPM, waarin Vrijheid, Vertrouwen en Verantwoordelijkheid centraal staan, biedt ruimte om je eigen pad te bewandelen en geeft tegelijkertijd houvast. Collega’s staan voor elkaar klaar en helpen graag een handje mee op opdrachten. Dat werkt erg prettig. Ik heb het hier zo naar mijn zin dat ik ervoor koos om het derde Jelmer-jaar niet bij een nieuwe organisatie te doen, maar bij APPM aan te blijven.

Ik werk aan wateropgaven in zowel het stedelijk als landelijk gebied. Dat loopt uiteen van strategievorming op regionaal en nationaal niveau tot aan projecten waar ik bij de boer aan tafel zit. En alles daar tussenin. Op dit moment werk ik aan drie opdrachten. Ik ben projectadviseur duurzaamheid voor programma Bruggen en Kademuren bij het Ingenieursbureau van gemeente Amsterdam. Daarnaast ben ik met collega Geert-Jan Zweegman actief in een strategievormingstraject voor de zoetwatervoorziening in het Westland. Tot slot begeleiden we samen een gebiedstraject om in drie polders nabij de Kaag om bodemdaling tegen te gaan. Een gevarieerd pallet aan opdrachten dus!

Maandag

Aan het begin van de week vindt voornamelijk afstemming plaats met collega’s. Ik heb bij kantoor Hoofddorp afgesproken met Geert-Jan om onze projecten door te nemen en te bespreken wat ons de komende weken te doen staat. We lunchen met elkaar op kantoor, vaak met zo’n 10 tot 15 andere APPMers. Ik gebruik de maandag ook altijd om mijn to-do-lijst voor deze week samen te stellen, mails weg te werken en acties voor die week op te pakken. Aan het eind van de dag heb ik een afspraak met mijn regisseur, een soort interne begeleider. Samen staan we stil bij mijn werkzaamheden, hoe het met me gaat en wat mijn ambities zijn voor het komende jaar. Na een fijn gesprek ga ik richting huis.

Dinsdag

Op dinsdag werk ik voor het Ingenieursbureau van Amsterdam. Daar kan ik met de fiets naartoe. Heerlijk! Ik heb vandaag veel afspraken over duurzaamheid binnen het programma Bruggen en Kademuren. Ik sta aan de lat voor een duurzaamheidskader en ontwikkel samen met Amsterdamse collega’s een strategie voor het duurzaam omgaan met de bruggen en kades. Daarvoor presenteer ik mijn werk vandaag aan het directieteam. Leuk om te doen, maar ook best spannend. Gelukkig heb ik dit goed inhoudelijk voorbereid met een senior collega. ‘s Avonds reis ik af naar ons kantoor in Rotterdam voor een werkveldavond van het waterdomein. Dat is een periodieke bijeenkomst met collega’s die aan wateropgaven werken. Op zulke avonden sparren we over de toekomst van het werkveld water, eten we een hapje en drinken we een drankje.

Woensdag

Vandaag zijn Geert-Jan en ik vroeg op pad. Voor het gebiedstraject bodemdaling reizen we af naar een polder vlak bij de Kaag. Er staan vier keukentafelgesprekken op het programma. Dit vind ik écht een gaaf onderdeel van mijn werkweek. Je zit bij de boer aan tafel en denkt samen over de toekomstinrichting van de polder en hoe we de bodemdaling kunnen tegengaan. Dit soort vraagstukken pakken we op in samenwerking met de boer. Dat is ons gedachtegoed: praten mét de boer en niet over de boer. De gesprekken zijn soms ook pittig; de opgaven in het landelijk gebied zijn enorm. Maar we zijn erg tevreden met het resultaat van de gesprekken. Aan het eind van de dag rijd ik naar huis, waar ik om 17:00 uur aankom. Mooie tijd voor een hardlooprondje om de dag af te sluiten!

Donderdag

Vandaag begin ik thuis. ’s Ochtends heb ik een focusblok ingepland, want voor de acties van vandaag heb ik opperste concentratie nodig. Voor het zoetwaterstrategieproject moeten we binnenkort de definitieve versie van het rapport opleveren, dus daar ga ik mee verder. Vrijdag staat een presentatie bij een bestuurlijk overleg op de planning, dat ik nog moet voorbereiden en oefenen. In de middag ga ik aan de slag voor mijn klus in Amsterdam. Vandaag besluiten we wat er moet gebeuren met een brug aan de Prinsengracht. Het is mijn taak om de duurzaamheidsafweging te verdedigen en een plek te geven in de uiteindelijke keuze. Gelukt! We kiezen hier voor een duurzamere maatregel en de brug wordt niet vervangen.

Vrijdag

Vrijdagochtend begint vroeg: Geert-Jan en ik hebben een bestuurlijk ontbijt op het provinciehuis in Den Haag. Een gaaf moment waarbij we de voortgang van het project presenteren aan een betrokken gedeputeerde, een hoogheemraad en een wethouder. Hier krijg ik energie van: op bestuurlijk niveau meepraten over de zoet water opgaven waar ik aan werk! ’s Middags reizen we samen af naar het APPM-kantoor in Rotterdam en lunchen we gezellig met collega’s. Daarna werk ik nog wat to-do’s uit, bespreek en evalueer ik de gesprekken van afgelopen week en kijk ik vooruit naar mijn programma voor volgende week. Om 17:00 uur zet mijn collega Mitchel een biertje op mijn bureau; de vrijdagmiddagborrel is begonnen!

Ook als young professional aan de slag bij APPM?

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact