6
September
2021

Schakelen tussen mens en techniek

6
Sep
2021
Artikel
Foto
Tobias (Unsplash)

Anke van Rietschoten is in mei 2021 begonnen als adviseur en procesmanager bij APPM. Het gros van de opdrachten doet ze in het werkveld mobiliteit, waar haar hart ligt. Hiervoor rondde ze haar studie in Human-Technology Interaction aan de TU Eindhoven af. Daar bestudeerde zij wat de invloed van de omgeving is op mensen, en vice versa. Van studie naar de praktijk: hoe gebruikt ze deze kennis en inzichten in de projecten waar ze aan werkt?

Anke werkt onder andere aan een verkeersontsluiting in de Hoeksche Waard. Daar is de centrale vraag: hoe moet het verkeer gaan rijden en wat kun je doen om ervoor te zorgen dat dat ook gebeurt? Daarnaast werkt ze in Halderberge aan een kwaliteitsverbetering van de fiets- en voetpaden, en in Haarlemmermeer aan een verkeersstructuurplan. Daar zijn ambitieuze woningbouwplannen en mogelijk wordt de Noord/Zuidlijn doorgetrokken: een goed moment om opnieuw naar de structuren te kijken. In al deze projecten werkt Anke in contact met de bewoners. En dat is precies waar ze goed in is.

Slimme oplossingen

Tijdens de master Human-Technology Interaction combineer je de kennis van de mens (cognitie en psychologie) met techniek. Anke richtte zich daarbij op de gebouwde omgeving. Anke: “Wat mij het meest interesseerde is de manier waarop mensen naar de omgeving kijken, en welke invloed dat op ze heeft. Dit noemt men ook wel omgevingspsychologie. Een toepassing daarvan is het onderzoeken van kleine, slimme oplossingen die bepaald gedrag stimuleren, in plaats van het gebied te verbouwen.”

Waar we hebben we het nu écht over?

Anke werkt aan projecten waarin techniek en gedrag samenkomen. Zij richt zich daarbij op participatie: “Mensen willen weten wat het effect voor hén is. Perceptie is daarbij ontzettend belangrijk. Want, waar hebben we het eigenlijk over?” Het vertalen van (technische) rapporten en adviezen naar het effect voor de eindgebruiker is daarbij een belangrijke tussenstap. “Dit moet je inzichtelijk maken. Een wegverbreding tot 6 meter klinkt misschien als een gigantische stap. Laat een visualisatie zien en je hebt een heel ander gesprek.” Steeds denken vanuit het perspectief van de bewoner, dat is wat Anke betreft een succes factor.

Klein beginnen

Anke hoopt dat we in de toekomst veel meer gebruik maken van slimme oplossingen in onze fysieke leefomgeving. Anke: ‘’Er valt ontzettend veel te winnen als je vanuit gedrag naar problemen kijkt. Bepaalde elementen veranderen of toevoegen, waardoor mensen bijvoorbeeld een andere route nemen is veel efficiënter dan een gebied veranderen. Dit gebeurt steeds vaker: eerst klein beginnen en dan pas naar grote, ingrijpende maatregelen kijken.”

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact