2
September
2020

Proactieve uitrol van laadinfrastructuur in Noord-Brabant en Limburg

2
Sep
2020
Artikel
Annabel van Zante & Frank ten Wolde
Foto

In de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) is opgenomen dat laadinfrastructuur geen belemmering mag vormen voor de groei van het aantal elektrische auto’s in Nederland. Om deze doelstelling te bereiken, hebben de provincies Noord-Brabant en Limburg de handen ineen geslagen. Als NAL-regio Zuid hebben zij succesvol een aanbesteding voor publieke laadinfrastructuur georganiseerd. In de komende jaren wordt een van de meest innovatieve laadnetwerken uitgerold in deze provincies.

Maar liefst 65 gemeenten nemen deel aan de regionale aanbesteding. De aanbesteding is uniek: het laadnetwerk wordt namelijk proactief uitgebreid. Op basis van de toekomstige laadbehoefte wordt een plan gemaakt zodat de laadinfrastructuur efficiënt wordt uitgerold. Dit betekent dat elektrische rijders niet hoeven te wachten op een laadpaal, maar dat ze deze al in de buurt hebben staan voordat ze hun elektrische auto hebben.

Proactieve uitrol van laadinfrastructuur

APPMers Frank ten Wolde en Annabel van Zante hebben de provincies geadviseerd en begeleid bij de aanbesteding. Zo hebben zij de proactieve uitrolstrategie voor de publieke laadinfrastructuur mede vormgegeven en vertaald in een concreet plan met eisen en wensen voor de aanbesteding. De gemeenten zijn actief betrokken door o.a. het organiseren van verschillende workshops. In deze workshops hebben gemeenten hun wensen kenbaar gemaakt en verwachtingen gedeeld.

Innovatief laadnetwerk

Innovaties zijn voor de provincies en gemeenten belangrijk. Naast de uitrol van publieke laadpunten ligt de focus in deze concessie ook op het toepassen van enkele innovaties die (op termijn) moeten bijdragen aan een robuust, betaalbaar en betrouwbaar netwerk van publieke laadinfrastructuur. APPM heeft in dit proces de provincies geadviseerd. De belangrijkste innovatie is “Vrije Keuze Energieleverancier (VKE) en het laden op eigen zon”. Het geeft energieleveranciers de mogelijkheid om proposities te ontwikkelen voor elektrische rijders en wagenparkbeheerders om te kunnen laden op het energiecontract dat thuis of op het werk is afgesloten. Daarnaast is de laadinfrastructuur uitgerust om het laden slim af te stemmen op momenten waarop veel duurzame energie beschikbaar is en wordt meer inzicht gegeven in de prijs aan de laadpaal voor de elektrische rijder.

Implementatie

De komende maanden werkt APPM samen met de provincies en deelnemende gemeenten aan de implementatie van het contract. Een uitdagende klus die moet resulteren in een regionaal dekkend netwerk van tenminste 4.500 laadpunten in de komende vier jaar.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact