29
April
2020

Gewoon blijven doen: beheer en onderhoud tijdens corona

29
Apr
2020
Artikel
Christina Marigliano & Suzanne Appelo
Foto
Dafra van Engelen

Ten tijde van corona bouwen APPMers verder aan een mooier Nederland.  De opgaven waar we aan werken zijn misschien even wat minder top of mind, maar dat maakt ze niet minder urgent. Onderhoud van wegen blijft bijvoorbeeld nodig voor de veiligheid van het verkeer en de behoefte aan extra woningen is onverminderd. 

Hoe vergaat dat de collega's eigenlijk in hun projecten en wat zijn belangrijke lessen die kunnen trekken uit deze tijd? Lees het in onze blogserie. Deze week: Dafra.

Ook in tijden van corona wordt het groen gemaaid, worden de bruggen onderhouden en de straatverlichting vervangen. En wanneer er een ongeluk gebeurt en het asfalt beschadigt, moet dat ook nu ‘gewoon’ binnen een paar uur gerepareerd worden. Al deze werkzaamheden vallen onder beheer en onderhoud, waar ik voor de gebiedscontracten als projectmanager van de provincie Noord-Holland aan de lat sta. Dit doen we in samenwerking met de aannemerscombinatie BAM, ENGIE en Krinkels. Samen zijn we ‘de huisvader’ van het gebied tussen Enkhuizen en Zandvoort: Alkmaar e.o., West-Friesland, IJmond en Zuid-Kennemerland.

Nou ja, gewoon...

Zo gewoon is dat niet! Ook onze projecten worden beïnvloed door Covid-19. We merken dit vooral aan de verminderde capaciteit: voor onze collega’s geldt net zo goed dat ze bij verkoudheid thuis moeten blijven. En gezondheid staat voorop, natuurlijk. Verder bestaat er een kans dat de voorraden aan materiaal gaan slinken, aangezien we daarvoor afhankelijk zijn van het buitenland.

Dit vraagt om prioriteren. Dat is altijd al belangrijk, maar in deze tijd extra. Wat doen we wel, en wat kan eventueel later? En dat kun je alleen achterhalen door goed in gesprek te zijn en door te vragen. Elk gesprek probeer ik scherp te blijven op hetgeen besproken moet worden en wat eventueel op een later moment kan. Zo houd je de energie (zo veel als mogelijk) goed gericht en benut je eenieders voorwaartse kracht optimaal. Iedereen staat tenslotte onder druk.

Ook stelde ik aan het begin van de crisis direct wat vaste contactmomenten voor. We spraken elkaar steevast aan het begin én het einde van de dag. Zo waren de lijntjes kort en waren we super flexibel om een fijne werkmodus te vinden. Na een paar weken merkten we dat dit dagelijkse contact voor niet iedereen meer nodig was en pasten we het interval aan. Sommige mensen spreek ik nog altijd elke dag, maar anderen nog maar eens in de twee weken, bijvoorbeeld. We kijken steeds naar de behoeften die er zijn en vullen dat zo goed mogelijk in.

In gesprek

Ik ben blij om te merken dat het nu goed gaat. We zetten als provincie actief in op langdurige samenwerking, en ook in dit geval werken de betrokken partijen al jaren samen. En dat werpt in deze tijd wel zijn vruchten af: we kennen elkaar, vertrouwen elkaar.

Sowieso valt me op dat aannemers goed weten hoe ze met deze crisis om moeten gaan. Nog voordat de landelijke RIVM maatregelen werden ingesteld bleek helaas dat enkele medewerkers in de achterban ziek waren. Niemand kon op dat moment de ernst van de situatie goed inschatten; de impact van de corona crisis was in die eerste weken van februari nog onduidelijk. Desondanks schakelden de aannemers snel en met een heldere uitleg werd besloten tot zoveel mogelijk thuiswerken. De andere in deze samenwerking betrokken partijen, waaronder de provincie, leerden hier veel van. Dat hielp de partijen op het moment dat de impact van de crisis landelijk duidelijk werd.

Een mooie toevoeging: begin maart werd begonnen met noodmaatregelen aan een brug. De aannemer had een hotel geregeld, zodat er minder reistijd was voor de collega’s die aan de slag gingen. Dit hotel sloot vanwege de maatregelen natuurlijk, en toch zijn de werkzaamheden een dag eerder gereedgekomen dan de planning was, midden in de crisis! En dat meldt de aannemer alsof er niets geks aan de hand was: “Zo, we zijn klaar. Hier heb je de foto’s”.

Dat is toch mooi?!  

Doeners

Bij beheer en onderhoud werken doeners. We zien een probleem, en lossen dat op. Je merkt dat nu in deze tijd ook. Hoewel ik dat dus wel gewend ben, maakt het me wel opnieuw trots om te merken hoe snel we oplossingen bedenken. Dat zeg ik ook regelmatig tegen collega’s: ik vind het belangrijk om waardering uit te spreken en elkaar complimenten te geven.

Die positiviteit voel ik sowieso, de afgelopen weken. We zijn in een meewerkende sfeer en denken proactief met de ander mee. Ik merk het op teamniveau bij de provincie, maar ook bij de aannemer. Het zou mooi zijn als we dat vast kunnen houden na de crisis: “we doen dit samen!”

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact