Om Nederland van het aardgas te krijgen is een nieuwe warmtewet in de maak. In de tweede aflevering in onze podcast-serie over warmtenetten en de nieuwe warmtewet gaan APPMers Douwe van Langelaar en Floris van Proosdij in gesprek met Manja Thiry (Eneco) en Jeanke van der Haar (ENGIE) over de vraag wat er volgens hen absoluut goed geregeld moet worden in deze wet.
Nederland wil van het aardgas af. Dit betekent dat alle woningen en gebouwen in Nederland tussen nu en 2050 over moeten stappen op een aardgasvrije duurzame warmtevoorziening: warmtenetten gaan hierin een belangrijke rol spelen. Om deze transitie te realiseren treedt in 2022 een nieuwe warmtewet in werking. Deze wet moet er voorzorgen dat de transitie ook echt plaats gaat vinden door de groei en verduurzaming van warmtenetten te faciliteren.
Of dit gaat lukken hangt af van twee factoren: voldoende draagvlak bij consumenten én bereidheid bij partijen om te investeren. Om te zorgen dat de wet hier ook in slaagt heeft de minister via een internetconsultatie alle betrokken partijen bij de warmtetransitie de vraag gesteld naar hun visie.
Het proces naar een aardgasvrije warmtevoorziening bevindt zich hiermee in een cruciale fase: we hebben nú de kans om de spelregels voor de komende 30 jaar te bepalen. Deze spelregels gaan uitmaken of consumenten en de markt duurzame collectieve warmte omarmen of niet.
De vraag luidt dan ook: hoe gaat deze nieuwe warmtewet zorgen voor draagvlak enerzijds en vertrouwen anderzijds? Op zoek naar overeenkomsten blijken deze groter dan de verschillen.
Luister de aflevering hier terug op Spotify of hier op SoundCloud en abonneer je op de APPM VrijMiPo!
We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met: