10
May
2022

Buiten de gebaande paden denken brengt je verder

10
May
2022

Het gevoel als je over de finish komt na een gouden race? “Niet uit te leggen, een rollercoaster van emoties”, zegt Marlène van Gansewinkel, paralympisch kampioen op de 100 en 200 meter sprint. Met coach Guido Bonsen behaalde Team Para Atletiek deze zomer in Tokio nog veel meer mooie resultaten. In de vorm van eremetaal, maar ook door te laten zien dat alles mogelijk is als je je eigen pad volgt. Een filosofie die we bij APPM van harte onderschrijven. Niet voor niets zijn we al meerdere jaren proud partner van dit team.

In 2017 namen Guido Bonsen en atleten Marlène van Gansewinkel en Fleur Jong afscheid van de Atletiekunie en richtten Team Para Atletiek op. Een sprong in het diepe. “Natuurlijk is ons doel om elke dag een beetje beter te zijn”, zegt Bonsen over die stap. “Maar topsport draait om meer dan alleen medailles. Ons eigen Team Para Atletiek geeft ons de ruimte om anderen te inspireren, motiveren en in beweging te brengen. En te zorgen dat de wereld meer open staat voor mensen met een beperking.”

Vertrouwen

Van Gansewinkel zette de stap naar een nieuw team vooral uit vertrouwen in haar coach. Ze leerde hem kennen tijdens een paralympische talentendag in 2012. Bonsen was vanaf de eerste dag overtuigd van haar kwaliteiten en coachte haar van talent tot volwassen topsporter. Hierbij overwonnen ze vele hindernissen, van blessures tot een burn-out. Steeds meer besefte Van Gansewinkel daarnaast op welke weerstanden ze door haar beperking was gestuit. “Lange tijd had ik niet door dat ik ‘anders’ was. Ik was een actief kind, sportte graag, zat op voetbal en bij de harmonie. Die gewone jeugd heb ik aan mijn ouders te danken. Zij losten het op als anderen problemen zagen vanwege mijn beperking. Zodat ik de kans kreeg te laten zien dat ik het kon. Maar het is toch gek dat iemand zonder handicap bepaalt dat ik iets niet kan? Met Team Para Atletiek wil ik de onwetendheid over mensen met een beperking de wereld uit helpen.”

Van tegenslag naar kans

Met de 5 medailles die de zes atleten van het team tijdens de Paralympische Spelen wonnen, vormen ze een inspiratie voor velen. De sleutel tot het succes? Tegenslagen omzetten in kansen. Denk aan het jaar uitstel door corona. “Daar kun je van balen, maar het heeft ons ook de ruimte en vrijheid gegeven om verder te verbeteren”, zegt Bonsen. “Door te experimenteren met trainingen en voeding en door mentaal de batterij op te laden. Ook het nadeel van de lege tribunes hebben we omgebogen in een voordeel.” Van Gansewinkel vult aan: “We hebben de sport teruggebracht tot de essentie. Ik doe graag atletiek, met of zonder publiek. Ik sta er niet voor andermans verwachtingen, maar voor mezelf. Dat inzicht was voor mij heel belangrijk. In de wedstrijden viel vervolgens alles op z’n plek.”

Coach en atleten hebben de tijd genomen om het olympische succes te vieren en uit te rusten. Want ook dat is belangrijk. Nu werken ze aan nieuwe doelen, sportief én maatschappelijk. Van Gansewinkel: “Ik wil uitdragen dat alles kan met een handicap. En meer algemeen: dat het belangrijk is te accepteren wie je bent en hoe je eruitziet.”

Buiten de gebaande paden denken, dat herkennen we bij APPM. Daarom zijn we al drie jaar proud partner van Team Para Atletiek. Daarnaast zijn APPMers Nanette Elfring en Geert Jan Zweegman respectievelijk voorzitter en bestuurslid van de stichting Team Para Atletiek. “APPM is 25 jaar geleden gebouwd op vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid”, zegt Zweegman. “De vrijheid om je eigen koers te varen. Het vertrouwen dat je datgene kunt bereiken wat onmogelijk lijkt, gekoppeld aan de verantwoordelijkheid om betrokken te zijn bij de maatschappij. Die waarden zie je terug bij Team Para Atletiek.’’

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
No items found.
Contact