Pilot vrije keuze energieleverancier

In Groningen, Drenthe, Noord-Brabant en Limburg werkte APPM aan een pilot waarmee alle energieleveranciers de mogelijkheid kregen hun energie te leveren op publieke laadpalen. Op deze manier had de EV-rijder de keuze uit meerdere energieleveranciers. Net zoals consumenten thuis ook gewend zijn.

Normaal gesproken sluit de exploitant van openbare laadpalen een contract met één energieleverancier, die alle elektriciteit levert die bij de betreffende palen wordt afgenomen. De automobilist maakt gebruik van de laadpaal en rekent vervolgens af via een laadpas van een zogeheten eMobility Service Provider. Waar normaliter de leverancier van de laadpaal dus ‘kiest’ welke energieleverancier de stroom levert, kan de EV-rijder  bij 1.000 laadpunten in Groningen en Drenthe zelf kiezen. Hij/zij koppelt de leverancier aan de laadpas en maakt vervolgens gebruik van de openbare laadplaatsen.

Om dit mogelijk te maken zijn in de aanbesteding twee zaken gescheiden: de laadinfrastructuur en de energielevering. Elke energieleverancier kan hiermee stroom leveren zonder de investering in de (dure) laadinfrastructuur zelf te hoeven doen. Dit bevordert een gelijk speelveld tussen alle energieleveranciers in de snel groeiende markt van elektrisch vervoer. Bovendien maakt de vrije keuze van een energieleverancier de ontwikkeling van slimme laaddiensten mogelijk. Het geeft energieleveranciers ruimte om nieuwe ideeën en mogelijkheden te ontwikkelen voor gebruikers van elektrisch vervoer. Denk hierbij aan flexibele tarieven, afhankelijk van de beschikbaarheid van energie uit zon en wind. Of aan oplossingen waarbij particulieren de zon van hun eigen dak ook kunnen laden op publieke laadpalen.

APPMer Jeroen Veger stond aan de basis van dit systeem. Hij was – in samenwerking met ElaadNL en onafhankelijk energie-expert Pieter Zijlema – verantwoordelijk voor de inhoudelijke voorbereiding van de aanbesteding en de totstandkoming van vrije energiekeuze. Hij deed dit samen met APPMers Simone ten Have en Frank ten Wolde.

Jeroen Veger: "De ambitie met deze pilot was hoog. Als APPM hebben we lef laten laten zien"

Deze APPMers zijn betrokken bij dit project

alle APPMers

Gerelateerde projecten

Contact