11
February
2020

Inspireren, ontwikkelen en werken aan een duurzamer Nederland: de APPM ontwikkeldag

11
Feb
2020
Artikel
Suzanne Appelo
Foto
Jon Bellis

Werken bij APPM betekent werken aan een mooier Nederland: APPMers willen met leuke mensen mooie dingen doen. En om dat te kunnen blijven doen, is het belangrijk te ontwikkelen, op zoek te gaan naar innovaties, nieuwe ideeën en verandering.

Dat is precies wat we doen tijdens de APPM ontwikkeldagen: een aantal keer per jaar komen alle APPMers samen. Niet vanzelfsprekend, in een netwerkorganisatie (waarin men veelal ‘buiten de deur’ aan het werk is) tijd te nemen om met collega’s bij te praten, ervaringen te delen en nieuwe perspectieven te ontwikkelen. En toch was het vorige week weer zo ver: de eerste editie van een APPM ontwikkeldag in 2020.  

Een locatie met een verhaal

De locatie: C-bèta. Een volledig circulaire vergader- en event locatie onder de rook van Schiphol. Een locatie met een verhaal, dus. Een boerderij van 125 jaar oud, gemoderniseerd met uitsluitend circulaire materialen.

Aanleiding om collega’s die werken in dit gebied eens te vragen waar ze mee bezig zijn. Welke projecten ze doen en hoe ze hier werken met de opgaven van vandaag: verstedelijking, klimaatverandering en de energietransitie leggen ook druk op deze regio.

Circulair

De dag en de locatie waren ook aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over circulariteit en een duurzamere wereld in het algemeen. Bas van Haastrecht (This is Why) was te gast en vertelde over de Sustainable Development Goals (SDGs) van de VN: 17 doelen die organisaties een handvat bieden om duurzamer te werken. Handvatten om armoede of gender ongelijkheid te bestrijden, maar bijvoorbeeld ook om consumptie te verminderen en duurzame productie te vergroten. Een mooie kans en manier om te expliciteren hoe we als APPM werken aan een duurzamere wereld, maar óók te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen.

Zo is circulariteit in het project HOV in ’t Gooi van Arend van Dijk een belangrijk onderwerp. Hij schreef hier eerder een blog over, en ook won het project een prijs als Duurzame Parel. Maar ook ons werk aan duurzame (zero emissie) mobiliteit, het ambassadeurschap voor de fiets, het werken aan de energietransitie op regionaal, bovenlokaal en lokaal niveau, het versterken van dijken en waterkeringen, klimaatadaptatie, het ontwikkelen van sociale kanskaarten en ga zo maar door: stuk voor stuk projecten die bijdragen aan de SDGs.

Dat betekent niet dat we ‘klaar’ zijn: het maken van een mooier Nederland (of een mooiere wereld) is nooit afgerond. Tijdens de ontwikkeldag is ook besproken hoe we duurzaamheid en circulariteit een nóg stevigere plek in onze projecten kunnen geven, bijvoorbeeld door kennis en ervaring te verbinden, les te geven of pro deo te werken aan schoon drinkwater projecten.

Heb jij ideeën hoe we hier als APPM meer in kunnen betekenen? Heb je een concreet project of een goed idee? Laat het ons weten!

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
No items found.
Contact