30
January
2023

Actief grondbeleid provincie Noord-Holland: focus en samenwerking essentieel voor versnellen woningbouw

30
Jan
2023
Artikel
Yvette de Rooij
Foto

In Noord-Holland moeten tot 2030 minimaal 165.000 nieuwe woningen komen. Gemeenten hebben genoeg locaties en plannen, maar het bouwtempo moet omhoog. De provincie wil helpen om de woningbouw te versnellen en overweegt daarom actief grondbeleid te voeren.

“Onze instrumentenkoffer breiden we uit, onder andere met actief grondbeleid’’, zegt Jan-Jaap Visser, beleidsadviseur wonen bij de provincie Noord-Holland. “We willen gemeenten helpen door dit in te zetten op de plekken waar dat het meest effectief is. We zien dat in zo’n 20% van de grootste woningbouwprojecten ongeveer 80% van de woningbouwopgave wordt gerealiseerd. Daarom kiezen we juist daar voor extra ondersteuning. Bijvoorbeeld met een bijdrage aan de onrendabele top van een businesscase. Of financiering van een strategische aankoop. Samen met de gemeenten bekijken we welke hulp de doorslag geeft in het versnellen van de woningbouw. Deze aanvullende maatregelen komen bovenop de bestaande versnellingsaanpak, die we versterken om ook de kleinere projecten te kunnen blijven helpen.”

De provincie vroeg APPM en Stadkwadraat om de mogelijkheden voor inzet van actief grondbeleid te verkennen. Op basis daarvan maakten zij een afwegingskader. APPMer Maartje Rieter: “We hebben getoetst waaraan gemeenten behoefte hebben. De provincie moet niet op de stoel van de gemeenten gaan zitten, maar hulp bij strategische verwervingen is welkom. Ook het stroomlijnen van bijvoorbeeld infrastructurele projecten kan helpen. Zo kan de provincie als partner het zetje geven om woningbouw te versnellen.”

Meer lezen over actief grondbeleid, of lezen hoe andere overheden dit beleid voeren?

Artikel Actief grondbeleid terug van weggeweest

Casus gemeente Haarlemmermeer | grip op eigendom als start van gebiedsontwikkeling

Casus provincie Noord-Brabant | ondernemende overheid gaat voor maatschappelijke meerwaarde

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact