25
November
2022

Actief grondbeleid provincie Noord-Brabant: ondernemende overheid gaat voor maatschappelijke meerwaarde

25
Nov
2022
Artikel
Yvette de Rooij
Foto

Diverse (middel)grote steden in Noord-Brabant staan voor flinke herontwikkelingsopgaven. Niet overal kunnen of durven gemeenten en marktpartijen zo’n transformatie-opgave aan. De provincie springt dan – onder meer met actief grondbeleid – bij. Natuurlijk altijd in samenwerking met gemeenten.

“Sinds 2010 hebben we een ontwikkelbedrijf om ambities in het ruimtelijk domein waar te maken”, zegt provinciaal vastgoedmanager Marcel van Uden. “We beschikken bovendien over financiële middelen die we kunnen inzetten voor actief grondbeleid. Dat is niet alleen bedoeld voor provinciale taken zoals natuurontwikkeling en infrastructuur, maar ook ter ondersteuning van binnenstedelijke ontwikkelingen met een regionaal belang. We helpen financieel met leningen of door risicodragend mee te investeren, of met kennis en kunde bij planvorming. Ook grondaankoop is een mogelijkheid. Welk instrument we inzetten bepalen we per geval en in afstemming met de gemeente.”

APPM is samen met de provincie en gemeenten onder andere betrokken bij de ontwikkeling van het stationsgebied in Eindhoven. En eerder bij de transformatie van het terrein van de voormalige suikerfabriek CSM in Breda. Pleunie Josseaud, tot voor kort programmamanager van het ontwikkelbedrijf: “We proberen als provincie een ondernemende overheid te zijn, die samen met gemeente en andere partners onder meer actief grondbeleid inzet voor maatschappelijke meerwaarde. Zo kochten we samen met de gemeente Breda het CSM-terrein aan en overwegen we risicodragend te participeren in de gebieds-entiteit die het stationsgebied in Eindhoven gaat ontwikkelen.”

Meer lezen over actief grondbeleid, of lezen hoe andere overheden dit beleid voeren?

Artikel Actief grondbeleid terug van weggeweest

Casus provincie Noord-Holland | Focus en samenwerking essentieel voor versnellen woningbouw

Casus gemeente Haarlemmermeer | grip op eigendom als start van gebiedsontwikkeling

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact