TERUG NAAR HET OVERZICHT

Robert

van

Berkel

Social
Herwaardering voor energie

Naast systemische verandering gaat de energietransitie ook over een nieuwe persoonlijke waardering van energie. De energiebron en het verbruik komen weer dichter bij het individu te liggen: denk aan eigen zonnepanelen op het dak en een app die in real-time het energieverbruik laat zien. Deze directe interactie met energie leidt tot meer bewustzijn over onze eigen invloed op ons energieverbruik.  

De foto links geeft mijn eigen ervaring weer. Je ziet een kleine houtkachel die gebruikt kan worden om de ruimte te verwarmen, om op te koken en om het water in de boiler op te warmen. De directe interactie met het hout dat je moet hakken als energiebron en het water dat je eerst zelf moet oppompen maakt dat je beide zo efficiënt mogelijk wil benutten en liever niet wil verspillen. Met als gevolg dat ik mijn gedrag heb aangepast naar ‘s avonds douchen.

Binnen APPM zet ik mij als adviseur energie en klimaat in voor de energietransitie. Met een systemische blik en intrinsieke nieuwsgierigheid bijt ik mij vast in complexe vraagstukken, maak ik deze behapbaar en verbind ik mensen met elkaar vanuit gedeelde belangen. Mijn interdisciplinaire achtergrond geeft mij de kracht om vanuit verschillende perspectieven te kijken en opgaven met elkaar te verbinden.

Projecten van

Robert

No items found.

Nieuws van

Robert

No items found.
Uitgelicht
No items found.
Contact