1
May
2023

Van Hollandse bodem: ons nieuwe hoofdkantoor

1
May
2023
Artikel
Sarah Kuypers
Foto

Een plek waar ontmoeting centraal staat en waar we samen kunnen werken aan een mooier Nederland. Dat waren de uitgangspunten voor het ontwerp van ons nieuwe hoofdkantoor, dat is ontstaan in samenwerking met onze collega’s én Firm architects.

Inmiddels is de verbouwing gerealiseerd, de nieuwe ruimte in gebruik. Samen met Niek Joanknecht van Firm architects en APPMers Erwin Hemmelder en Anne-Marie Goudzwaard blikken we terug op de totstandkoming en onderliggende visie van deze bijzondere verbouwing.

Voor en door collega’s

“APPM is altijd bezig met vernieuwing en ontwikkeling in een wereld die blijft veranderen,” steekt Erwin van wal. “Maar ons hoofdkantoor was na 20 jaar niet meer een plek die laat zien wie wij zijn.” Anne-Marie vult aan: “We maken Nederland mooier, en doen dat allemaal op onze eigen manier. Onze collega’s werken door het hele land, maar ontmoeten elkaar én onze samenwerkingspartners en opdrachtgevers graag in een inspirerende omgeving.” Collega’s zijn dan ook nauw betrokken bij de totstandkoming van de eisen die als startpunt dienden voor het ontwerpproces. “Naast de praktische eisen, wilden we vooral een plek die uitnodigt om ons verhaal te vertellen en die blijft verrassen.”  

De juiste klik voor een droomontwerp

De vertaling van deze wensen naar een ontwerp werd gedaan door Firm architects. Anne-Marie: “Firm kwam als winnaar uit de pitch, niet alleen vanwege het inhoudelijke voorstel, maar vooral vanwege de klik die we met elkaar hadden. Architecten Niek en Carolien dachten mee, vroegen door en gaven ons nieuwe inzichten.”

“Aan de tekentafel bleek dat APPM naast een aantal praktische eisen en een wow-effect vooral een authentiek én duurzaam kantoor wilde,” legt Niek uit. “Duurzaamheid zit in de kern van APPM, op een ingetogen manier. Intrinsieke duurzaamheid die door het ontwerp heen spreekt, was dus de wens. Dat zie je terug in het nieuwe kantoor.”

Dit maakt Nederland

Niek vervolgt: “Het ontwerp is gebaseerd op de missie: Nederland mooier maken. Het is de continue strijd tussen water, klei en vegetatie die zo kenmerkend zijn voor Nederlandse bodem en hoe ons land daarmee omgaat.” “Innovatie op deze thema’s zit in onze cultuur én in het werk van APPM,” vult Erwin aan. “Dat komt nu terug in ons kantoor.”

Zo staat de vloer symbool voor water, waar een muur uit oprijst die de klei symboliseert. Deze muur scheidt de grote, open ruimte. De vegetatie wordt gesymboliseerd door kurken blokken met verschillende ruimtes erin. Hiermee worden kleine, open werkruimtes gecreëerd zonder de open zichtlijnen te verbreken. Erwin besluit: “Wat we samen neer hebben gezet is een inspiratiehub voor ontmoeting, op de APPM-manier: authentiek, bijzonder en duurzaam.”

Een keertje koffie drinken in ons nieuwe kantoor? Van harte welkom! Stuur een berichtje naar Erwin of Anne-Marie.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
No items found.
Contact