19
February
2020

Serious gaming, het nieuwe polderen

19
Feb
2020
Artikel
Sheila Wigman
Foto

Van discussie naar dialoog met behulp van slimme spelvormen

Leg een pak dilemmakaarten op tafel en er komt verrassend veel boven tafel. Het is het geheim van serious gaming, spelvormen die gesprekken op gang brengen, aannames naar boven halen en complexe materie helder krijgen. Martijn Frijters en Marten Westereng, binnen APPM gespecialiseerd in leren en ontwikkelen, geven een speelse inkijk in de serious games die APPM in-house ontwikkelt en trekken alvast wat spellen uit de kast.

Dit artikel werd gepubliceerd in het APPM Magazine, najaar 2019. Je kunt het magazine hier lezen. Dit artikel vind je op pagina 68 t/m 77. Wil je ons magazine voortaan ontvangen? Laat het ons weten!

Serious gaming, is dat zo serieus als het klinkt?

“Serious Games zijn spelvormen die deelnemers iets leren en ze met elkaar in gesprek brengen. Ze zijn vooral erg leuk om te spelen, maar wel meteen serieus resultaat: mensen die écht naar elkaar luisteren, aannames die boven tafel komen, burgers die zich serieus genomen voelen, teamspirit,vernieuwende oplossingen, een open sfeer en betrokkenheid. Het is het nieuwe polderen, mét plezier.”  

Hoe werkt het precies?

“Stel je voor: je legt 23 speelkaarten op tafel. Op iedere kaart staat een mogelijke maatregel voor de energietransitie (bijv. gebruik van geothermie) en het percentage dat het bijdraagt aan de transitie. Maar ook de implicaties van de maatregel staan erop (bijv. erg duur of ingrijpend). De vraag: hoe kom je tot 100% transitie, rekening houdend met de voor- en nadelen voor alle partijen?

Spelers bijten zich vast in de puzzel, werken samen, overleggen, wikken en wegen en krijgen ondertussen ook nog eens inzichten in wat een maatregel nou eigenlijk echt oplevert én kost. En dat ligt soms heel anders dan ze dachten.”

Wat levert het op?

“Aan de ene kant dialoog, draagvlak en betrokkenheid. En aan de andere ook meer inzicht in complexe opgaven en data. We reiken spelers de inhoud al heel scherp aan. Ze gaan echt aan de slag met de kern van een issue in korte tijd. Een soort snelkookpan, eigenlijk. En soms voegen burgers zelf ook nog onverwachte inzichten uit de dagelijkse praktijk toe. Dat kan voor bijvoorbeeld een wethouder heel verhelderend zijn.”

Papieren kaarten, is dat niet ouderwets?

“We hebben heel bewust niet voor digitale games gekozen. Bij computerspellen zie je dat mensen direct hun scherm induiken en solo aan de slag gaan. Wij willen juist het vraagstuk letterlijk op tafel leggen, grijpbaar en deelbaar maken. Je doet het samen en hebt elkaar nodig.”

Voor wie werkt het?

“De games zijn er voor iedereen. Van bestuurders tot belangengroepen en van burgers tot bedrijven. We hebben spellen op het gebied van beleids- en strategieontwikkeling, samenwerkingsgames, maar ook zogenaamde dealmakers over het maken van afspraken. We ontwikkelen alles op maat en in overleg met de opdrachtgever. Maar de basis is altijd hetzelfde: eenvoudig maar slim, relevant, goed doordacht en natuurlijk leuk om te spelen.”

Ook liever in dialoog dan in discussie?

Neem gerust contact op Martijn Frijters.

We halen alvast vier bestaande spellen uit de kast

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
No items found.
Contact