TERUG NAAR HET OVERZICHT
13
February
2019

Realisatie bezoekerscentrum Canadese en Britse erevelden in Bergen op Zoom

Foto
Artikel

In nagedachtenis van de Slag om de Schelde wordt een bezoekersinformatiecentrum (BiC) ontwikkeld. Dit ondergrondse informatiecentrum bevindt zich tussen twee erevelden. Op deze twee erevelden liggen ongeveer 2.500 Canadezen en Britten begraven. De haalbaarheid van het BiC is door de Stichting Bevrijding Brabantse Wal opgepakt en samen met architectenbureau Ro&Ad is er tot een schetsontwerp van het BiC gekomen.

In combinatie met beeld, foto's en geluid kan het publiek in het bezoekerscentrum straks kennisnemen van een vorm van multimediale storytelling over de bevrijding van Zuidwest-Nederland. Dit alles vanuit een innige wens, die zo treffend staat verwoord op een muur in het informatiecentrum bij de Canadese begraafplaats in het Overijsselse Holten:

Dat jongere generaties tot in lengte van dagen kunnen zeggen: “Wij zijn van na de oorlog, laat dat zo blijven”.

Op de plek waar het centrum moet komen, tussen beide erevelden in, wordt beton gestort. In het betonnen dak komen lichtkoepels voor het bezoekerscentrum. Onder de grond komen geen muren, de aarde blijft zichtbaar. ,,Je blijft verbonden met de aarde en voelt zo de verbinding met de slachtoffers."

Voor het projectteam dat het initiatief heeft genomen was APPMer Michel Dagniaux in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom projectleider voor de realisatie van het bezoekersinformatiecentrum. Hij was verantwoordelijk om te komen tot een plan van aanpak, de aansturing van derden (o.a. een architect), bewaking van planning en voortgang. Het project is begin februari overgedragen aan een speciaal opgericht realisatie en beheerstichting die het vervolg richting realisatie verder oppakt.

“Een uniekproject realiseren, op een bijzondere locatie en met betrokkenheid van degemeenschap, dat geeft enorm veel energie!”

 

Foto
Artikel