3
June
2019

Over grenzen in elektrisch vervoer

3
Jun
2019

“Iedereen heeft straks een energiecentrale op wielen voor de deur ”

Over grenzen in elektrisch vervoer

Lang stilzitten op een verjaardag is niet zijn favoriete bezigheid, met engelengeduld mensen overtuigen ook niet, maar met een stevig klusproject doe je hem dan weer wel een groot plezier. Harm-Jan Idema, adviseur elektrisch vervoer bij APPM zit hoog in zijn energie, is extreem nieuwsgierig en zoekt dapper de grenzen van denken en doen op. Bij dat laatste gaat hij ook de landsgrens over

Over de Duitse grens
Onze man in Duitsland’, die rol vervult Harm-Jan momenteel voor APPM. “Een groot verschil tussen Nederland en Duitsland is dat we geen dominante auto-industrie hebben en daardoor een andere lobby”, aldus Harm-Jan. “In Duitsland heeft de auto-industrie een krachtige lobby. Daardoor is lange tijd niet in elektrisch rijden geïnvesteerd.. In Nederland is er al vroeg een hele industrie rond de elektrische auto ontstaan met partijen die nauw samenwerken.”

“Elektrisch vervoer is eigenlijk een soort Watermanagement in het klein; Nederland loopt voorop, we weten veel en die expertise kunnen we delen.”

Ander groot verschil tussen Nederland en Duitsland is het aantal laadpalen en de toegankelijkheid daarvan. “We hebben hier de meeste laadpalen binnen de EU en met één pasje krijg je toegang tot alle laadpalen. Dat werkt bij onze oosterburen wel anders. Iedere stad organiseert het weer op haar eigen manier. En inmiddels komen de automotive partijen ook met investeringen en eigen netwerken. Genoeg uitdagingen, dus.”

De Duitse APPM-divisie adviseert o.a. over het projectmatig aanpakken van opgaven rond laad-infrastructuur en ondersteunt bij de samenwerking. “Duitsers zijn natuurlijk spreekwoordelijk goed georganiseerd en zijn technisch ver, maar wij zijn echt heel goed in de juiste mensen bij elkaar zetten.”

Over de Europese grens
Naast de Duitse grens stapt Harm-Jan ook over de Europese grens. Naar San Francisco, bijvoorbeeld. “In Duitsland zijn we al echt aan het opbouwen, in de VS nog aan het verkennen. We weten niet of het lukt, maar we doen het gewoon. Iedereen is zoekende, ook wij, maar we tonen graag lef en visie. We spreken op events, horen wat mensen van ons verhaal vinden en hoe we ze kunnen helpen.”

“In de VS kun je nu al geld verdienen door je auto in de daluren op te laden”

De markt is onontgonnen en de ontwikkelingen gaan razendsnel. “Wij kunnen ook weer veel van de VS leren. Elektrische rijders verdienen daar bijvoorbeeld nu al geld met hun auto, door in de daluren op te laden. Daar gaat het in Nederland ook naartoe. Zo leren we van elkaar en inspireren we elkaar.”

Over de vertrouwde grens
Grenzeloos denken betekent voor APPM niet alleen internationaal denken, maar ook op een andere manier kijken. “Stel je hebt zonnepanelen op het dak van je huis en laadt je auto slim, dus op het moment dat de zon schijnt, dan kun je meer opslaan dan je nodig hebt en uiteindelijk geld verdienen. Je auto is dan ineens veel meer dan een voertuig.”

“Al die stilstaande elektrische auto’s zijn straks samen een gigantische rijdende energiecentrale”

Harm-Jan denkt meteen een stap verder: “en stel je dan eens voor dat al die auto’s zelf rijden en je op afroep een energiecentrale naar je huis laat komen om een wasje te draaien, dat levert een mooie toekomstvisie op. De grote vraag is natuurlijk wel hoe we dat allemaal gaan organiseren. Die puzzel met honderden stukjes lossen we bij APPM graag op. Daar moeten we wel dapper onze nek voor blijven uitsteken, samen met onze opdrachtgevers.”

Grenzeloos denken met APPM
Van start en/ of verder op weg met elektrisch rijden?

Boek ons als een spreker. Wij delen graag onze kennis, inspiratie en inzicht. Zo doorbreken we samen de grenzen voor elektrisch rijden binnen jouw organisatie. idema@appm.nl

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact