17
June
2019

Openbaar laden, zelf je energieleverancier kiezen

17
Jun
2019

Vanaf 1 juli 2019 gaat Allego 1.000 openbare laadpalen plaatsen in Groningen en Drenthe. Waar laadpalen normaal gesproken gekoppeld zijn aan één energieleverancier, kan bij deze palen iedere leverancier stroom leveren. APPM’er Jeroen Veger was een belangrijke drijvende kracht bij de totstandkoming hiervan.

De provincies Groningen en Drenthe zijn in samenwerking met 21 gemeenten opdrachtgever voor de aanbesteding van deze uitbreiding van de laadinfrastructuur. Met het contracteren van Allego worden (toekomstige) elektrische rijders voorzien van flink wat nieuwe laadpunten.

Normaal gesproken sluit de exploitant van openbare laadpalen een contract met één energieleverancier, die alle elektriciteit levert die bij deze specifieke palen wordt afgenomen. De automobilist maakt gebruik van de laadpaal en rekent vervolgens af via een laadpas van een zogeheten eMobility Service Provider.

Waar normaliter de leverancier van de laadpaal dus ‘kiest’ welke energieleverancier de stroom levert, kan de rijder dit bij deze 1.000 laadpunten in Groningen en Drenthe zelf. Hij/zij koppelt de leverancier aan de laadpas en maakt vervolgens gebruik van de openbare laadplaatsen.

Om dit mogelijk te maken zijn in de aanbesteding twee zaken gescheiden: de laadinfrastructuur en de energielevering. Elke energieleverancier kan hiermee stroom leveren zonder de investering in de (dure) laadinfrastructuur zelf. Dit bevordert een gelijk speelveld tussen alle energieleveranciers in de snel groeiende markt van elektrisch vervoer.

Bovendien maakt de vrije keuze van energieleverancier de ontwikkeling van slimme laaddiensten mogelijk. Het geeft energieleveranciers ruimte om nieuwe ideeën en mogelijkheden te ontwikkelen voor gebruikers van elektrisch vervoer. Denk hierbij aan flexibele tarieven – afhankelijk van de beschikbaarheid van energie uit zon en wind. Of aan oplossingen waarbij particulieren de zon van hun eigen dak ook kunnen laden op publieke laadpalen.

APPM-er Jeroen Veger stond aan de basis van dit systeem. Hij was – in samenwerking met ElaadNL en onafhankelijk energie-expert Pieter Zijlema – verantwoordelijk voor de inhoudelijke voorbereiding van de aanbesteding en de totstandkoming van vrije energiekeuze.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact