9
November
2021

Ontdekken wat je écht leuk vindt: mijn reis binnen APPM

9
Nov
2021

In 2019 studeerde ik bij APPM af op een mobiliteitsonderwerp. We besloten dat dit niet het einde was en enkele weken later tekende ik mijn contract. Ik werkte bij APPM! Dat ik dat zou doen in het verlengde van mijn scriptie - dus in een functie als adviseur mobiliteit - was voor beide partijen logisch. Na verloop van tijd merkte ik steeds meer dat deze projecten toch niet helemaal binnen mijn straatje pasten. En daar moest ik wat mee. Het gesprek daarover starten was spannend, maar pakte goed uit.

Via mijn broer kwam ik voor het eerst in aanraking met APPM. Hij had goede verhalen gehoord over dit bedrijf van zijn studiegenoten. Op dat moment zat ik in de afrondende fase van mijn master Human Geography aan de Universiteit van Utrecht, dus mijn interesse was gewekt. Ik solliciteerde en mocht op gesprek komen voor een afstudeerstage. Na een uur liep ik een afstudeerplek én hoofdvraag rijker de deur uit.

Wat is mobiliteit?

Twee dagen nadat ik terug was van een tweeweekse excursie naar China, georganiseerd vanuit de universiteit, startte ik. Ik onderzocht de mogelijkheden van een cordonheffing in de binnenstad van Rotterdam, met Londen, Stockholm en Milaan als leidende voorbeelden. Mijn broer had gelijk: het was een leuk bedrijf om af te studeren! Na het binnenhalen van mijn diploma solliciteerde ik dan ook op een baan: ik wilde graag bij APPM blijven. Gezien mijn afstudeeropdracht was het een logische keuze om in te stromen bij het werkveld Mobiliteit. Maar, als ik heel eerlijk ben… had ik nog geen idee wat dat precies inhield.

Leren werken

Het was best aanpoten de eerste maanden. Het leren werken als starter is sowieso een opgave. En alhoewel ik zeker affiniteit had (en heb) met mobiliteit, ervaarde ik steeds meer dat de vakinhoudelijke adviesklussen op het gebied van mobiliteit mij niet op het lijf geschreven waren. Het heeft nog best even geduurd voordat ik de moed - en de argumenten - bij elkaar had geraapt om het gesprek aan te gaan, en aan te geven dat deze tak van sport misschien tóch niet helemaal bij mij paste. Maar dat ik wél graag de andere werkvelden wilde verkennen. Zoals zo vaak het geval is, viel het gesprek uiteindelijk alles mee. Mijn collega’s begrepen mijn aarzeling en gaven mij alle ruimte om andere typen opdrachten te gaan doen. Dat dat zo gemakkelijk ging, verbaasde me.

Jezelf willen bewijzen

Achteraf gezien is deze reactie best logisch. Het VVV-model staat bij APPM centraal, oftewel werken met Verantwoordelijkheid, Vrijheid en Vertrouwen. Dit wordt vaak gezegd en besproken, maar eerlijkheidshalve voelde ik daar nog niet zoveel bij toen ik net begon. Toen rende ik als jonge starter harder dan ik zelf kon bijhouden. Ik wilde mezelf graag bewijzen, vast een bekend fenomeen voor de meeste starters. Onnodig, zo blijkt nu. Een goede les: jezelf zijn en eerlijk zijn brengt je veel verder.

De ontdekkingsreis

Inmiddels doe ik verschillende projecten vanuit allerlei rollen. Omgevingsmanagement bij de MIRT-Verkenning CID-Binckhorst, technisch management bij het Meerjarenprogramma Oevermaatregelen van de Provincie Flevoland en contractmanagement bij het Waterschap Rivierenland in het kader van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Enorm leerzaam om vanuit verschillende invalshoeken aan projecten te kunnen werken. Welke rol het beste bij mij past? Daar ben ik nog niet over uit. Momenteel vind ik de combinatie juist erg interessant.

En gelukkig: er zit geen haast achter. Er wordt niet van mij verwacht dat ik morgen een keuze maak. Dat is precies wat werken bij APPM voor mij leuk maakt: de vrijheid ervaren om dingen te doen waar ik energie van krijg. Van wat mijn broer zei bleek geen woord gelogen.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
No items found.
Contact