19
November
2018

Nieuwe bestemming Kerklaan 1 zet zorgtraditie voort

19
Nov
2018

Talloze baby’s kwamen er ter wereld en menig oudere sleet er zijn laatste dagen. Het voormalige St. Joseph aan de Kerklaan 1 in Heemskerk deed decennialang dienst als verpleeghuis en kraamkliniek. Nu krijgt het pand een andere bestemming die de levendige zorgtraditie voort zet in de vorm van begeleid wonen en werken voor jongvolwassenen met een beperking. De winnende partijen Stadsherstel Amsterdam in samenwerking met Stichting Woongroep Sint Joseph en Stichting Goed voor Elkaar hebben met het ingediende plan en bod het hoogste gescoord in de verkoopprocedure.

Stadsherstel als koper van het gebouw is daarmee de partij aan wie de gemeente de Kerklaan 1 gunt. Het Transformatorhuis (onderdeel van APPM) begeleidde het complete verkoopproces namens de gemeente Heemskerk. In de zomer van 2019 wordt gestart met de verbouwing van het pand. Deze duurt ruim een half jaar.

Lunchroom en dagbesteding in samenwerking met ouderen

Met als belangrijke voorwaarden ‘een publieksfunctie’ en ‘duurzaam in energie’ koos de gemeente Heemskerk het plan. Beneden komt een zorg gerelateerde lunchroom waar jongvolwassenen met een beperking werken en er komen verschillende ruimten met mogelijkheid tot dagbesteding in samenwerking met ouderen. Boven worden de ruimten in 16 tweekamerappartementen verdeeld, aangevuld met gemeenschappelijke woonkamers.

De afgelopen jaren huurden kleine zelfstandigen het voormalige St. Josephhuis als werkruimte, nadat de muziekschool en het Cultuurhuis eruit waren getrokken. Tot de verkoop aan de gemeente in 1982 en sinds de bouw in 1939 was zorgverlening er de orde van de dag. De ziekenzorg in Heemskerk rustte in de jaren ’30 op de schouders van vier katholieke Duitse zusters. Zij verpleegden inwoners die dat nodig hadden in een huis aan de Kerkweg.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact