12
August
2021

Aandacht voor omgeving, duurzaamheid en innovatie: N243 Herinrichting

12
Aug
2021
Artikel
Foto
Provincie Noord-Holland

Na vijf jaar voorbereiding is het zover: de N243 Herinrichting gaat in uitvoering. De provincie Noord-Holland gunt deze grote klus met een projectbudget van ruim 50 miljoen aan aannemer Boskalis. Bijzonder aan deze klus is de aandacht die er is voor duurzaamheid, innovatie en de omgeving. APPMer Jean de Nijs is vanuit de provincie projectmanager.

De provinciale weg gaat tot medio 2023 flink op de schop. Er zal grootonderhoud worden uitgevoerd op de vijftien kilometer lange weg. Daarnaast worden verschillende maatregelen getroffen om de verkeersveiligheid te verbeteren, waaronder nieuwe rotondes, landschapsvriendelijke vangrails en nieuwe fietsbruggen.

Innovatie en duurzaamheid

Vanuit de voorbereiding heeft de provincie al verscheidende duurzame en innovatie aspecten in het project opgenomen, waaronder het gebruik van zelfhelend bio-beton, de aanleg van een geluidsgoot en gebruik van stil asfalt. Daarnaast worden de nieuwe fietsbruggen 3D-geprint. Om dit nóg een stap verder te brengen is in de aanbesteding, naast prijs en kwaliteit, duurzaamheid meegenomen als gunningscriterium. Daarbij werd gebruik gemaakt van de MKI (Milieu Kosten Indicator), waarbij de aannemer kan scoren op duurzaamheid.

Cultuur

Ook wordt aandacht besteed aan het versterken van de culturele identiteit van het gebied. Het project gebied is gelegen in het Unesco-monument De Beemster en de Westfriese Omringdijk loopt door het projectgebied. ‘’We vonden het belangrijk dat mensen een indruk krijgen van de cultuurhistorie waar ze rijden’’, zegt Jean. ‘’Daarvoor worden kunstuitingen ingezet. Brugleuningen die worden vervangen, worden voorzien van korte teksten en gedichten die een relatie hebben met of kenmerkend zijn voor het gebied.’’

Schrift op de leuningen

Projectmanagement

Jean de Nijs richt zich als projectmanager vooral op de aansturing van het team. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de financiën, de ruimtelijke ordening en de aanbesteding. Dit doet hij vanuit de provincie Noord-Holland, samen met de gemeente Koggenland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Vervoersregio. Jean: ‘’Het is geweldig om met een heel team het project vanuit de voorbereiding langs de afgronden van onder andere de Raad van State en de stikstofwetgeving naar de realisatie te brengen. We kijken er heel erg naar uit om nu het project daadwerkelijk te realiseren.’’

Visualisatie van de 3D-geprinte fietsbrug

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact