23
April
2018

Huizen bouwen in Nepal voor Habitat for Humanity

23
Apr
2018
Artikel
Hellas Schelleman
Foto
Hellas Schelleman

"Every stone of the wall reflect the images of your friendly and cheerful faces”.

Een groep van 13 vrouwen uit Vijfhuizen waar APPMer Hellas Schelleman ook woont en deel van uitmaakte, reisde af naar het Boeddhistische Nepal om huizen te bouwen. Stuk voor stuk gezellige, avontuurlijke harde werkers met een groot hart. Een jaar lang hebben zij met allerlei acties het geld verzameld om de donatie aan Habitat te kunnen betalen. Ook werden zij via Hellas door APPM gesponsord. Op 2 februari 2018 is het zover: Nepal we komen eraan! Ik dompel mij met mijn camera in de aanslag heerlijk onder in geluid, kleur, geur, ander schrift, verkeerschaos, nee schudden met je hoofd en ja bedoelen en prachtige mensen, sfeer en beelden!

Het begint bij een veilig thuis
Habitat for Humanity gelooft dat een eigen huis hét middel is waarmee mensen op eigen kracht uit de armoede kunnen komen. Wie een eigen huis heeft, hoeft niet dagelijks zijn veiligheid te bevechten. Wie over schoon water beschikt, blijft veel gezondheidsproblemen bespaard. En gezonde mensen zijn in staat te bouwen aan hun toekomst.

Getroffen door de aardbeving
De Vijfhuizenze vrouwen bouwen hier onder andere voor een 20-jarige vrouw Bhaona die alles door 47 seconden aardbeving in 2015 is kwijt geraakt: haar ouders, haar broertje en haar huis. Ze woont in een ‘remote’ area bij opa en oma op een halve dag rijden van Kathmandu, in de bergen. Remote is het inderdaad. Een vooral zelfvoorzienend dorp van ongeveer 200 huizen. Er wacht ons een warm welkom in het dorp dat compleet uitgelopen is voor onze komst.

Stappen maken
Onder toeziend oog van de Habitat engineer en de bouwvakker van Habitat gaan we beginnen met de fundering graven van een tweetal huisjes. Later in de week kunnen we de fundering al leggen en de hoeken van het huis maken. Halve nog over gebleven muurtjes worden afgebroken, balken losgemaakt en stenen verplaatst. Tussendoor maken we contact met de omstanders en genieten we van de goede zorgen van de mee gereisde koks. Met mondkapjes voor het vele stof en pikhouweel in de hand maken we grote stappen. Het begin van een huis in wording. En voor de fundering geldt: de basis moet goed zijn. Beide families voor wie we bouwen zijn getekend door verdriet en wij hopen ze door onze hulp en vrolijkheid weer een beetje kracht en moed voor de toekomst te bieden. Bhaona beweegt zich wat bescheiden tussen ons heen en weer, maar is erg dankbaar voor wat wij voor haar doen. De bouwvrouwen bikken, scheppen, maken ‘mud’, gooien grote stenen op stapels en dan ligt er toch zowaar een deel van de fundering tot aan het vloerniveau. Trots dat we hier onderdeel van mogen zijn. Maar, we denken dat we niet alleen voor onszelf praten, eigenlijk is het helemaal niet belangrijk wat je doet, maar meer dat je wat doet.

“Change hearts, join hands en build homes.”

Ook door de steun en donaties die wij gedurende het hele jaar hebben gekregen, hebben wij dit als groep kunnen doen. De afscheidsceremonies zijn indrukwekkend en emotioneel, maar gedurende de bouwweek zijn er wel meer traantjes weggepinkt. Een hele bijzondere ervaring en we zullen de boodschap die bij onze Habitat for Humanity begeleider Abi op zijn jasje stond, verder uitdragen. “Change hearts, join hands en build homes.”

Foto van een nieuw huis
Met het ‘Vijfhuizen bouwt’ opgebrachte totale budget worden 6 huisjes gebouwd en de Vijfhuizenze vrouwen hebben nu zelf voor 2 de fundering gelegd. Totaal zullen 240 (deels) ingestorte huizen worden gesloopt en opnieuw opgebouwd in deze regio met dezelfde stenen, leem en hout maar wel met technische ondersteuning van Habitat. Daarnaast ontvangt elk gezin een geldbedrag van Habitat waarmee ze, indien nodig, nieuwe bouwmaterialen kunnen kopen. Ze bepalen zelf de afmetingen van hun huis en bouwen zelf mee. Na de bouwvrouwen zullen de mensen hulp krijgen van nieuwe groepen: in maart een groep uit Australië, gevolgd door een uit Saoedi Arabië en Japan. Ondertussen bouwen ze zelf gestaag verder. Een maand later ontvangen we van een trotse Bhaona een foto van haar nieuwe huisje! Hoe mooi is dat?

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
No items found.
Contact