23
April
2020

Een mooi nieuw stukje Gouda: bouwen in corona tijd

23
Apr
2020
Artikel
Christina Marigliano & Suzanne Appelo
Foto
Jaap van Bezooijen

Ten tijde van corona bouwen APPMers verder aan een mooier Nederland.  De opgaven waar we aan werken zijn misschien even wat minder top of mind, maar dat maakt ze niet minder urgent. Onderhoud van wegen blijft bijvoorbeeld nodig voor de veiligheid van het verkeer en de behoefte aan extra woningen is onverminderd. 

Hoe vergaat dat de collega's eigenlijk in hun projecten en wat zijn belangrijke lessen die kunnen trekken uit deze tijd? Lees het in onze blogserie. We trappen af met APPMer Jaap.

“Een mooi nieuw stukje Gouda”: Dat is de woonwijk Westergouwe in Gouda. Een mooi project, waarin we werken aan het realiseren van zo’n 4.000 woningen aan de rand van Gouda. Sinds 2016 worden er buurtjes van 50 tot 100 woningen opgeleverd, in 2017 werd de Groen Blauwe zone geopend: een recreatiegebied met water en natuur. In de Westergouwe is het dus direct fijn wonen, met minimaal overlast van bouwverkeer. Een mooi project, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Gouda, VolkerWessels Vastgoed en Heijmans Vastgoed.

Een kaartenhuis

Mijn rol? Civiel manager. Samen met andere leden van het civiele team overzie ik alle bouwactiviteiten. Een uitdagende functie: je kunt een dergelijk project zien als een groot kaartenhuis. Elk onderdeel van het ontwerp- en bouwproces heeft invloed op elkaar. Kabels, leidingen en andere onderliggende structuren moeten bijvoorbeeld gereed zijn voordat de bouwers starten aan de bouw van de woningen.  

De uitbraak van Covid-19 heeft daar natuurlijk invloed op. De werkzaamheden gaan zoveel mogelijk door. Op het projectbureau lopen op een normale dag al gauw zo’n 12 mensen rond. Inmiddels zijn dat er een stuk minder. De civiele aannemer en de verschillende bouwaannemers zijn buiten nog wel aan de slag. Ik probeer dat ook te stimuleren. Natuurlijk volgen we de richtlijnen van het RIVM, kijken we continu wat veilig is en verliezen we ons gezond verstand niet. Tegelijkertijd proberen we de gang van zaken zoveel mogelijk door te laten lopen en niet achterover te leunen.  

En, hoe gaat dat?

Vooralsnog lukt dat goed. Voorlopig bouwen we door en realiseren we woningen die in de gehele Randstad hard nodig zijn. Natuurlijk wordt het spannender als de toevoer aan bouwmateriaal uit bijvoorbeeld China stagneert. Of wanneer de verkoop van de huizen in de Westergouwe vertraagt of stilvalt. Het is een onzekere tijd en lastig te voorspellen wat de effecten gaan zijn. Ook denk ik dat een aantal effecten pas later merkbaar zijn.  

Toch heb ik er vertrouwen in dat, mochten deze risico’s gaan leiden tot echte problemen, we met de nodige creativiteit de continuïteit van het project kunnen blijven bewaren. Als we maar met elkaar in contact blijven en observaties, ideeën en twijfels open op tafel leggen.  

Teamwork

Mijn team speelt hierin een belangrijke rol. Niemand neemt een afwachtende houding aan. Dat is fijn: het is zaak elkaar actief op te blijven zoeken. Door de maatregelen loop je niet meer even bij elkaar binnen en kom je elkaar niet spontaan tegen. Ik pak dus vaker de telefoon om mensen te vragen hoe het met ze gaat, of dingen nog werkbaar zijn. Zo houd je actief de vinger aan de pols en kun je mensen helpen wanneer ze ergens tegenaan lopen. In mijn team merk ik dezelfde proactiviteit.

Dat klinkt logisch, maar het gaat niet vanzelf. Aan het begin had ik zelf ook wat weerstand op het gebruik van alle mogelijke digitale middelen. Ik mis de vanzelfsprekendheid nog steeds, maar je wordt er steeds beter in. Dat geldt denk ik voor het hele team: iedereen gaat er met frisse moed tegenaan.  

En daar ben ik best trots op. We zetten met elkaar de schouders eronder en zijn flexibel. Zo is er nog heel veel mogelijk en bouwen we door aan een mooie wijk.  

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact