22
March
2019

Ecorys & APPM gaan leren van Berlijn. Ga je mee?

22
Mar
2019

De warmtetransitie 'van het aardgas af' is in Berlijn al vergevorderd. Hoe ze dat hebben gerealiseerd en welke 'lessons learned' er zijn, valt te ontdekken tijdens de warmtereis op 9-10 mei. Ecorys en APPM organiseren deze warmtereis voor iedereen die zich bezighoudt met de warmtetransitie in Nederland. Berlijn is in navolging van de succesvolle warmtereis naar Kopenhagen in 2018.

Tijdens onze reis gaan we verschillende inhoudelijke activiteiten bijwonen. Het voorlopige programma is als volgt*:

• Berlin Brandenburg Energy Network: Het Berlin Brandenburg Energy Network is de centrale vertegenwoordiger van de energietransitie in Berlijn. Ze acteren als schakelpunt tussen het bedrijfsleven, politiek en de wetenschap. We gaan ontdekken op welke wijze deze ‘triple helix’ effectief is georganiseerd en zodoende Berlijnse warmtetransitie versnelt.

• Vattenfall Potsdamer Platz: Vattenfall bezit Europa’s grootste koudecentrale en -netwerk in Berlijn. Hier leren we hoe deze centrale en dit netwerk tot stand zijn gekomen in een historische dichtbebouwde stad als Berlijn. Vervolgens zal een lezing worden gegeven hoe digitalisering en het gebruik van stedelijke data de energie-efficiëntie van een netwerk kan verhogen.

• Gemeente Berlijn: De afdeling Economie, Energie en Bedrijfskunde van de gemeente. De Berlijnse beleidsstrategie en uitvoering voor een exit van fossiele brandstoffen staat centraal. Tijdens een interactieve bijeenkomst richten we ons op de verduurzaming van de gebouwde omgeving enop de exit van grootschalige fossiele brandstoffen en hun ‘Urban Heat turn’.

• EUREF campus: EUREF is een campus die voldoet aan de klimaatdoelstelling van 2050. De

campus is zelfvoorzienend en CO2-neutraal. Hier leren we welke technische voorzieningen nodig zijn om klimaatneutrale bebouwing mogelijk te maken. Hier wordt ingegaan op de implicaties omtrent deze technologieën en welke bestuurlijke oplossingen daarbij nodig zijn.

Naast de inhoudelijk activiteiten is er ook ruimte om Berlijn op informele manier te ontdekken. Zo kan Berlijn ons het volgende bieden:

• Sightseeing in Berlijn: Tijdens onze reis gaan we Berlijn verkennen. Zo zullen we de iconische bezienswaardigheden van Berlijn bezichtigen, waaronder het beroemde Potsdamer Plats met de Brandenburger Tor.

• Netwerkborrel: Uiteraard wordt er geborreld in Berlijn. Tijdens de netwerkborrel kunnen de deelnemers elkaar op een informele manier leren kennen. Dit geeft ons de mogelijkheid om van elkaar leren onder het genot van een typische Duitse gezelligheidsactiviteit!

• Duits dineren: Ter afsluiting van de dag wordt er gezamenlijk gedineerd. Hier zullen wij kennis maken met de culinaire kwaliteiten die Berlijn ons kan bieden!

* Programma onder voorbehoud

Wij bieden deze reis aan voor een gegarandeerde vaste prijs van 950 euro (excl. btw) wanneer u boekt vóór 17 april. Boekingen na 17 april krijgen dezelfde vaste prijs plus mogelijke meerkosten voor het later boeken van de hotel- en vliegtickets.

Ga je ook mee? Reserveer dan 9-10 mei in je agenda. Meer weten over deze reis? Neem dan contact op met Alexander Oei (Alexander.Oei@ecorys.com / 06 29079091) of Maurice Thijsen (Maurice.Thijsen@ecorys.com / 06 36026268).

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact