2
April
2021

Column van Floor - Integraal: de heilige graal?

2
Apr
2021

‘Even’ schoenen kopen: het zit er bij mij niet in. Ik trek er een hele dag voor uit om álle schoenenwinkels te hebben bezocht voordat ik een keuze maak. Ik geloof in de meest optimale keuze en breng daarvoor graag eerst alle opties in kaart. Ook afgelopen jaar bij het zoeken naar een nieuwe baan. Ik heb veel interessante gesprekken verspreid over de watersector gevoerd en uiteindelijk de keuze gemaakt voor APPM. Tot nu toe bevalt die keuze mij erg goed, maar zo’n brede oriëntatie kostte flink wat tijd en energie. De mogelijkheid om mijzelf voor te stellen middels een column doe ik aan de hand van dat streven naar integraal afgewogen keuzes: waar ligt dat knikpunt in de grafiek van voldoende keuzemogelijkheden naar te veel? Is integraal altijd de heilige graal en hoe ver ga je in die zoektocht?

Ook al kost het tijd en energie, integraal intrigeert me. Het maakt dat ik streef naar die optimale gebiedsoplossing en dat ik win-win projecten in het ruimtelijk domein zo geweldig vind. Het Ruimte voor de Waal-project trok mijn aandacht. Ik zag als student Planologie in Nijmegen het schouwspel zich voltrekken. Het gebied rond de flessenhals in de Waal werd zodanig ontwikkeld dat het veiliger én mooier werd. Ik had mijn drijfveer gevonden en vulde de rest van mijn opdrachten en scripties in met water bekeken door een planologische bril. Mijn carrière heeft van toen tot nu in het teken gestaan van dat snijvlak water en ruimte. Eerst bij de Unie van Waterschappen, daarna bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en nu sinds 1 januari bij APPM. Hoe meer ik me verdiep in dit magische duo, hoe meer ik er achter kom dat dit verre van een vanzelfsprekende match is. Maar ook dat de trots groot is als het eenmaal gelukt is. Dus ook al kost het behoorlijk wat moeite, zouden we dit niet allemaal, overal en altijd moeten nastreven?

Even wennen

Met dit in het achterhoofd ben ik me gaan oriënteren op een nieuwe baan. Ik koos uiteindelijk voor APPM mede omdat hier zo veel facetten van de ruimtelijke sector bij elkaar komen op meerdere niveaus. De ideale plek dus om te leren hoe je in het ruimtelijk domein een integrale afweging maakt. Wat blijkt na de eerste drie maanden? Ik vind het behoorlijk wennen dat mijncollega’s niet allemaal meer met een waterbril naar de wereld kijken. Wateropgaven zijn hier niet meer de belangrijkste, maar een van de vele facetten die bijdragen aan het mooier maken van Nederland. Onwennig, maar precies de reden waarom ik deze overstap wilde maken: van dichterbij ervaren hoe andere sectoren werken, hoe zij naar ons land kijken en waar zij de grootste opgaven zien. En dan sámen tot de beste oplossing komen.

Mogelijkheden zijn niet eindeloos

Ik geloof nog steeds in die optimale gebiedsoplossing, maar besef inmiddels ook dat je naar die graal niet oneindig lang kan zoeken. Je hebt te maken met beperkte mogelijkheden in tijd, middelen en energie. Richting het einde van een dag schoenen zoeken word ik steeds iets minder energiek, ben ik steeds minder blij met nóg meer opties en heb ik het steeds sneller wel gezien in de winkel. Ook mijn omgeving (lees: mijn moeder) is het participatieproces beu. Dan komt dat punt dat ik uiteindelijk de keuze maak voor dat ene paar wat in mijn hoofd bleef zitten. Bepalend is daarbij was dat ik de sluitingstijd van de winkels kende, rekening hield met de spanningsboog van m’n omgeving en uiteraard wist welk budget ik ter beschikking had.

De reis of de bestemming

Waar dat knikpunt in die grafiek precies ligt, verschilt per situatie, maar dat ‘ie er is staat buiten kijf. Dit druk bevolkte land kent veel belangen op de vierkante meter, waardoor je elkaar nodig hebt om iets van de grond te krijgen. Daarmee is het een must om zoveel mogelijk belangen en opties in kaart te brengen, maar het is ook meer dan dat. Ik denk dat juist dat integrale zoekproces Nederland beter en mooier maakt en is daarmee wat mij betreft de heilige graal. Inderdaad, het cliché van de reis ten opzichte van de bestemming. Is een integrale benadering van belangen optimaal uitgevoerd, dan vloeit de gebiedsoplossing daaruit voort. Een brede oriëntatie op een nieuwe baan levert onderweg mooie gesprekken, ervaringen, netwerk en inzichten op. En een hele dag shoppen met mijn moeder is vooral ook een gezellige dag samen besteden aan een gedeelde interesse: schoenen.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact