De CO2-prestatieladder

“Nederland mooier maken” is voor APPMers niet zomaar een zinsnede. Het is waarom een APPMer, APPMer is. En een reden waarom opdrachtgevers en partners graag met ons samenwerken. Het mooier willen maken van Nederland is een intrinsieke motivatie om het beste uit onze projecten te halen. De ene keer doen we dat door vaart te maken en kansen te grijpen, de andere keer door op de rem te trappen en tijd te nemen om te reflecteren en andere opties de revue te laten passeren. 

 

En dat geldt ook als het gaat om het bouwen aan een toekomstbestendig Nederland. Want hoe duurzaam zijn we als organisatie en wat kunnen we doen om hier verbetering in aan te brengen? We zijn sinds 2020 bezig om onze CO2-footprint in kaart te brengen én te verkleinen. Dat doen we met behulp van de CO2-prestatieladder*. De doelstelling? 45% reductie van onze CO2-uitstoot in het jaar 2024 ten opzichte van 2019.

Werken met de CO2-Prestatieladder

De Duurzame Adviseurs hielp ons om aan het werk te gaan met de CO2-Prestatieladder. Zo onderzochten we de huidige CO2-footprint van 2020, zoals in deze infographic te lezen is. Vervolgens formuleerden we een ambitie. “We hebben gekozen voor een ambitieuze doelstelling. In 2024 willen we 45% van onze CO2-uitstoot reduceren ten opzichte van het jaar 2019”, vertelt Jon Bellis, operationeel directeur bij APPM. Nienke Bakker, adviseur bij De Duurzame Adviseurs, vult aan: "In vergelijking met sectorgenoten is APPM erg vooruitstrevend met een reductiedoelstelling van 45%. Dat is mooi om te zien."

Aan de slag!

Het verminderen van de CO2-uitstoot gaat niet vanzelf. “Inzicht verkrijgen in de huidige footprint en het formuleren van een ambitie is pas het begin”, vertelt Nienke. “Daarna is het tijd om de ambitie te delen: zowel intern als extern. Dan gaat het leven.” Jon: “We merken ook dat dit ervoor zorgt dat er goede ideeën op tafel komen. APPMers willen Nederland mooier maken, dus als je ze vraagt: ‘Wat kunnen wij nou doen om onze uitstoot te verminderen?’ komt er geheid een goed gesprek op gang!”

De grootste winst is voor APPM te behalen in het elektrificeren van het wagenpark. Lang niet alle APPMers maken echter gebruik van een leaseauto: de trein, (elektrische) fiets en deelauto’s zijn ook populair. “Het wagenpark bestaat in 2020 voor zo’n 40% uit elektrische auto’s”, zegt Jon. “We willen dit in 2024 hebben verhoogd naar 80%.”

Voortgang

In 2021 behaalden we trede 5, waar we in 2022 een vernieuwd certificaat voor kregen. Benieuwd hoe het er begin 2023 voorstond met onze CO2-reductie? Bekijk de infographic. Benieuwd naar onze eerdere footprints of certificaten? Bekijk hier het archief.

Meer weten over wat we doen om onze CO2-uitstoot te verminderen? Lees het CO2-beleid hier.

* Zie de website van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact