11
June
2021

Carbon commitment: jouw persoonlijke CO2-footprint verkleinen

11
Jun
2021
Artikel
Suzanne Appelo
Foto

Op 14 juni fietsen 18 APPMers de Climate Classic 2021. In drie teams fietsen we de tocht van 400 km in estafettevorm. Cycling 4 Climate (C4C) organiseert deze tocht langs de denkbeeldige kustlijn van Nederland. Als de zeespiegel doorstijgt en onze duinen en dijken er niet zouden zijn, verplaatst de kustlijn zich naar de lijn Breda-Groningen. Hiermee wil C4C de bewustwording rond de klimaatcrisis vergroten – iets waar APPM zich ook hard voor maakt. Als partner én als deelnemer!

Meer lezen over onze deelname? Klik hier! 

Maar we doen meer! De organisatie C4C vroeg deelnemers na te denken over hun carbon commitment. Want hoeveel CO2 stoot jíj eigenlijk uit? En zijn er mogelijkheden om dat te verminderen?

Hoeveel aardes heb jij nodig?

We stelden deze vraag aan verschillende APPMers; fietsers en niet-fietsers. Een flinke groep collega’s zocht op www.mijnverborgenimpact.nl uit hoeveel aardes er nodig zouden zijn, als iedereen zou leven zoals zij. De gemiddelde Nederlander komt uit op een score van 3,6 aardes. Dat er iets moet gebeuren, weten we al lang, maar dit maakt het wel extra zichtbaar! In de figuur staat weergegeven wat voor Nederlanders de ‘boosdoeners’ zijn.

Voor APPMers ligt dit gemiddelde iets lager: zo’n 2,7. Ook hier zien we dat het kopen van spullen en het hebben en rijden van een auto een flinke duit in het zakje doen – ook al rijden veel APPMers een elektrische auto. Verder eten APPMers minder vlees en vis dan de gemiddelde Nederlander.

2,7 is nog steeds 1,7 te veel

Maar ook 2,7 aardes zijn er 1,7 te veel. Bovendien is de klimaatproblematiek ingewikkelder dan ‘simpelweg’ minder vliegen, kleding kopen en boodschappen doen bij de lokale groentenboer. De klimaatopgave is een forse opgave, waar we allemaal ons steentje aan moeten bijdragen en waar we ons elke dag in projecten voor inzetten. Daarnaast is bewustwording een belangrijke stap: hoe meer mensen weten welke impact klimaatverandering kan hebben én wat zij er aan kunnen doen, hoe meer beweging we krijgen. En beweging is actie.

APPMers hebben de volgende voornemens gedeeld om hun CO2 uitstoot te verminderen en hun eigen bewustwording, én dat van familievrienden, te vergroten:

  • “Ik at al minder vlees, maar nu ga ik dat enkel nog doen als ik buiten de deur eet.”
  • “Ik ga nog maar eens per drie jaar buiten Europa op vakantie. De overige jaren probeer ik zo min mogelijk te vliegen. Misschien ga ik wel eens kijken of ik met de trein op vakantie kan!”
  • “De komende maand douche ik koud en kort.”
  • “De ‘makkelijke’ dingen heb ik al gedaan: zonnepanelen, een warmtepomp, een groene tuin… Nu ga ik mezelf pushen om echt voor gedragsverandering te gaan en bewuster in te kopen.”
  • Ik koop de rest van het jaar geen nieuwe elektronica en kleding meer!”

Wat kun jij doen?

Op www.mijnverborgenimpact.nl kun je met een test uitvinden hoeveel aardes er nodig zouden zijn als iedereen leeft zoals jij. Het geeft veel inzicht in de manier waarop jij als Nederlander bijdraagt aan CO2 uitstoot én waar je kunt verbeteren.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
No items found.
Contact