17
April
2023

APPM investeert in vernieuwend social return-programma: Amsterdam Young Talent biedt jongeren werk en perspectief

17
Apr
2023
Artikel
Veronique van der Waal
Foto

Ze hebben verkeerde vrienden, weten niet wat ze willen, realiseren zich dat ze geen profvoetballer meer gaan worden of zijn al jong moeder geworden. De problemen van de circa vijftien jongeren die deelnemen aan Amsterdam Young Talent (AYT) zijn divers. De maatwerkaanpak van Stichting Sports & Behaviour, ondersteund door APPM, is dat ook.

Kinder- en jeugdpsycholoog Tessa Blom richtte tien jaar geleden Stichting Sports & Behaviour op, die sport en hulpverlening op succesvolle wijze combineert. Toen APPMer Jantien van den Berg nadacht over de invulling van de SROI-verplichting van APPM, moest ze gelijk aan Tessa denken.

Jantien: “Bij APPM zijn we dagelijks bezig met stedelijke ontwikkeling en vernieuwing in kwetsbare wijken. Liever dan het afkopen van onze SROI-verplichting, dragen we actief ons steentje bij.”

Tessa: “De samenwerking met APPM geeft ons de mogelijkheid om flexibel, buiten de gangbare kaders te werken. Met AYT begeleiden we 15 jongeren van 15 tot 25 jaar. De focus ligt op talentontwikkeling en coaching, bijvoorbeeld bij het voltooien van een opleiding en het vinden van een baan.”

Jantien: “We zijn begin 2022 gestart met AYT. Mede dankzij AYT is het een jonge moeder gelukt haar studie te blijven volgen. Hebben een viertal jongeren hun plannen om een activiteitenprogramma voor kinderen op een sportveld bij hun in de buurt te starten ook echt doorgezet. En binnenkort gaan we met een aantal jongeren naar een bouwplaats, zodat ze kunnen ervaren hoe het is om in de bouw te werken. Het is echt het maatwerk waarmee Tessa de jongeren weet te bereiken.”

Tessa: “Klopt. Het is maatwerk. We werken met rolmodellen, die gerespecteerd worden door jongeren en waar zij gemakkelijk mee kunnen praten. Van daaruit horen we wat de jongeren nodig hebben. Wil je een goede sollicitatiebrief leren schrijven, sportactiviteiten voor kinderen organiseren of aan de slag in de bouw? Dat proberen we dan te regelen in ons grote netwerk. We stoppen pas als het doel is bereikt.”

Jantien: “Dat vind ik zo tof aan Tessa: ze laat nooit los! Ze heeft al zoveel levens positief veranderd. Dat is heel inspirerend. AYT biedt mij tevens een andere kijk op de stad en mijn werk. Ik hoop daarom dat we dit soort projecten breed en meerjarig kunnen steunen voor maximale impact.”

Meer weten of meedoen?

Meer informatie over Stichting Sports & Behaviour en Amsterdam Young Talent vind je op stichtingsenb.nl. Wil jij ook met SROI aan de slag? We helpen je graag!

Wat is SROI?

Bij gunning van een overheidsaanbesteding is de opdrachtnemer verplicht om een percentage van de opdrachtsom te besteden aan de inzet van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit wordt ook wel Social Return on Investment (SROI) of social return genoemd.

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact