Waterschap Rivierenland verbetert 3,2 kilometer Lekdijk met toepassing van een innovatieve techniek: de verticale waterontspanner. Het betreft het gedeelte tussen Schoonhovenseveer en Langerak. Het waterschap is op zoek gegaan naar een oplossing die met zo min mogelijk overlast voor de omgeving gerealiseerd zou kunnen worden.

De waterontspanner zorgt ervoor dat bij hoogwater de waterspanning in de dijk niet te groot wordt. Langs de Lekdijk worden een groot aantal waterontspanners geplaatst. Ze komen zo’n 10 tot 20 meter van elkaar te staan.

Lekdijk1Rivierenland claimt het eerste waterschap te zijn dat een dijkverbeteringsproject in de markt heeft gezet als een Plan, Design & Construct-contract. Bij een dergelijke aanbesteding schuiven bedrijven al in de planfase aan zodat de opdrachtgever ‘de innovatiekracht en creativiteit van de markt’ optimaal kan benutten. Deze innovatieve en voor Rivierenland leerzame werkwijze smaakt naar meer, geeft het Waterschap aan.

Binnen het project heeft APPM zowel de positie van Technisch Management ingevuld als die van Omgevingsmanagement. Het Waterschap is enthousiast over de inzet: “APPM’ers onderscheiden zich door zaken strategischer aan te pakken en niet direct in oplossingen te schieten. Ze bewegen soepel door de organisatie en zijn zeer deskundig. Niet alleen als individu, maar ook als bureau.”