Voor hetzelfde geld mooi, duurzaam en comfortabel wonen

De bewonersavond op dinsdag 8 maart was de start van het pilotproject Nul op de Meter van het Woonbedrijf Westvoorne. Een pilot voor de energieneutrale renovatie van rond de 10 woningen in Oostvoorne en Rockanje. Bij een Nul op de Meter woning is de som van opwekking en verbruik van energie op jaarbasis nul. Wanneer de pilot een succes is worden tientallen woningen van het woonbedrijf gerenoveerd naar Nul op de Meter.

Nul op de Meter renovatie
Om de woning komt een nieuwe ‘schil’. Deze bestaat uit een volledig nieuw geïsoleerde gevel en dak met zonnepanelen en zorgt voor kier- en tochtvrij woongenot. Daarnaast is er aandacht voor ventilatie en goedgekeurd hang- en sluitwerk. De woning kan na de renovatie zeker weer 40 jaar mee. Bewoners gaan door de renovatie niet meer betalen, maar krijgen wel een vernieuwde woning. Het bedrag dat voorheen werd betaald aan de energierekening wordt door het woonbedrijf gebruikt voor de renovatie. Dit betekent dat bewoners voortaan het bedrag van hun energiekosten aan het woonbedrijf betalen in plaats van aan de energieleverancier. Dit heet een ‘EnergiePrestatieVergoeding’.

Bewonersavond
Tijdens de bewonersavond in Oostvoorne werden de plannen voor de Nul op de Meter renovatie gepresenteerd. Het woonbedrijf heeft een aantal straten geselecteerd om de pilot te starten en heeft de bewoners gevraagd om zich hiervoor aan te melden. Wanneer er vier of vijf aaneengesloten woningen zijn gevonden, zal de pilot van start gaan. Later deze maand wordt een tweede bewonersavond georganiseerd voor geïnteresseerde bewoners in een Nul op de Meter renovatie. Als alles volgens planning verloopt, zijn in oktober de eerste Nul op de Meter woningen klaar.

Wethouder Bert van der Meij: “Momenteel bungelt Nederland nog onderaan de lijstjes als het gaat om duurzaam energiegebruik. We moeten daarom met z’n allen aan de bak en de gemeente Westvoorne wil op Voorne-Putten het voortouw nemen. Zeker de huizen die voor 1990 zijn gebouwd, zijn vaak tochtig en onzuinig. Door deze huizen nu stevig te isoleren, slaan we een grote slag met de energiedoelstellingen. De duurzaamste energie is immers de energie die je niet verbruikt. Bovendien knapt de wijk er flink van op.”

Namens APPM voert Bart van de Velde het projectmanagement uit voor de realisatie van de pilots.