Bij graafwerkzaamheden in Amersfoort is een wel heel bijzonder object uit de grond tevoorschijn gekomen in Amersfoort. Een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, type kazemat met klimkoker. Ook wel stekelvarken genoemd. APPM-er Hilco van der Wal was als projectmanager namens de gemeente Amersfoort betrokken bij het zoeken naar een nieuwe plek in de stad.

Er is bewust voor gekozen om de bunker, met een gewicht van honderd ton, te behouden en zichtbaar te maken als onderdeel van de Grebbelinie. De kazemat is op zijn nieuwe plek ongeveer één meter diep ingegraven, met zicht op het Valleikanaal. Hilco: “In eerste instantie zou de bunker worden gesloopt. Een optie was ook om er overheen te bouwen. In een zeer korte tijd hebben we een nieuwe plek gevonden, financiering geregeld en de uitvoering van de verhuizing. Nederland mooier maken ten voeten uit.”

Vechthuisje
Waarom de naam stekelvarken? Deze naam dankt de bunker aan de maskeringshaken die er aan zitten. Daar werden vroeger camouflagematerialen aan bevestigd. Kazemat is het Nederlandse woord voor bunker. Eenvoudig staat casa voor huisje en staat matten voor vechten. Het is dus een vechthuisje.

Massaal gesloopt en zand gestort
Na de Tweede Wereldoorlog werden kazematten als sta in de weg beschouwd. Niet zelden werd er zand overheen gestort zodat er bovenop gebouwd kon worden. In de jaren tachtig werden ze zelfs massaal gesloopt. ,,Eeuwig zonde”, vindt Bert Rietberg van de stichting Grebbelinie. Hij kan op oude legerkaarten aanwijzen waar de bunkers vroeger – en misschien nu nog – staan. De kazemat maakt volgens hem deel uit van het grootste openluchtmuseum van Nederland: de Grebbelinie.