Vanaf 2025 zijn alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer vrij van schadelijke uitlaatgassen. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) tekende vandaag een overeenkomst met alle vervoerspartijen waarin is afgesproken dat er snel meer bussen op elektriciteit en waterstof komen in het openbaar vervoer.

Bussen stoten dan geen luchtvervuilende of klimaatbelastende emissies meer uit. Het overgrote deel van de 5.000 bussen in het openbaar vervoer in Nederland maakt op dit moment nog gebruik van verbrandingsmotoren.

De provincies Noord-Brabant en Limburg hebben het fundament gelegd voor deze overeenkomst, omdat busmaatschappijen uit deze twee provincies binnen een paar jaar al volledig elektrisch rijden. De landelijke afspraken met alle regio’s zijn vastgelegd tijdens de Amsterdamse transport- en milieutop waar staatssecretaris Dijksma de Europese milieuministers ontving.

APPM’ers Mark van Kerkhof, Floris de Groot en Jeroen Veger hebben in opdracht van de ondertekenaars van het akkoord het bestuursakkoord opgesteld en het proces richting ondertekening vormgegeven.