Op 21 november vertegenwoordigde APPMer Erik Tetteroo de Dutch Cycling Embassy tijdens het Cycling and Walking Innovations-evenement in Londen.
Dit evenement, georganiseerd door Landor LINKS voor het Britse Ministerie van Transport, richtte zich op hoe nieuwe technologieën het lokaal bestuur kunnen helpen om actieve mobiliteit in het Verenigd Koninkrijk te stimuleren.
In zijn keynote liet Erik Tetteroo zien hoe innovatieve concepten en vernieuwende governance in Nederland worden ontwikkeld om het fietsgebruik te stimuleren. De bezoekers waardeerden de Nederlandse inspiratie zeker. Zoals het ‘frietzak’-concept dat in Amsterdam werd geïntroduceerd om meer ruimte te bieden aan fietsers die wachten voor een oversteek. Het innovatieve urban planningsconcept HOD, een afkorting voor Hybrid Bike Train – of beter ‘Happiness’ – Oriented Development. In dit concept krijgen fietsen en lopen volop de ruimte in de binnensteden, en wordt multimodaal reizen voor langere afstanden gestimuleerd.
Best practices Nederland als referentie
Over het belang van governance citeerde Erik de Russische leider Vladimir Poetin: “fiets is het meest democratische transportvoertuig”. Dit citaat werd in de volgende sessie herhaald door Jesse Norman, staatssecretaris van Transport, die eraan toevoegde dat actieve mobiliteit prioriteit krijgt in het nieuwe vervoersbeleid en dat het Verenigd Koninkrijk streeft naar een verdubbeling van het aantal fietstrips binnen 15 jaar. De Nederlandse best practices worden beschouwd als een zeer goede referentie.
Erik vergeleek ook de evolutie van de mens om rechtop te gaan lopen met de manier waarop de Britten fietsen. Het kostte ons duizenden, zo niet miljoenen jaren om het menselijk lichaam te laten lopen zoals we nu doen. Een rechte lichaamshouding is nu de beste manier om te lopen. Maar als we fietsen, buigen we ver naar voren om sneller te gaan. Daarom stelde Erik dat ook de Londenaren de meer ontspannen houding moeten aannemen die Nederlanders hebben tijdens het fietsen. Dat maakt fietsen comfortabeler en leuker!
Lees meer