MOOI! volgens Jaap van Bezooijen

Mijn taak was om namens Stadsdeel Zuid in Amsterdam een kunstenaar te begeleiden bij realisatie van een kunstwerk in de openbare ruimte. Het was nogal wat: een oorlogsmonument voor 150 Nederlanders die gefusilleerd zijn aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Kunstenaar Ram Katzir kwam tot een ontwerp van stalen Franse tuinstoelen, vastgeklonken in een betonnen sokkel met daarin de naam van de gefusilleerde.

De stoelen staan schijnbaar losjes maar ondertussen met een duidelijke hiërarchie in het Amstelpark. Hoe mooi is het om helemaal los te gaan op een kunstobject! Ik merkte dat bij mezelf maar ook bij de andere partijen die met dit project bezig waren. De aannemer, het staalbedrijf dat de stoelen aanpaste, de gemeentewerkers die betrokken waren bij het verzinken van de sokkels. Iedereen raakte enthousiast en deed een stapje extra.

Ik vind dat het erg indrukwekkend is geworden. Laatst liep ik er voorbij, zaten er middelbare scholieren in de stoelen. Ik dacht eerst: dit klopt toch niet? Weten ze wel wat er is gebeurd in 1945? Maar ik heb er niets van gezegd. Juist mooi dat dit monument ook zo gebruikt wordt. En het oproepen van een discussie over de wijze waarop we ons verleden gedenken, is precies een van de doelstellingen van de kunstenaar.

MOOI?
In elk nummer van de APPM Niewsbrief geven we iemand de kans om een voorbeeld van ‘MOOI’ voor te dragen. Heeft u een ‘MOOI’ idee, stuur het dan op naar mooi@appm.nl voor in het volgende nieuwsbrief. We zijn benieuwd!

MOOI! volgens Jaap van Bezooijen verscheen in de APPM Nieuwsbrief Voorjaar 2016