Foto: Provincie Noord-Holland

In Hilversum wordt gestart met de aanleg van de tunnel bij de Oosterengweg. Hierdoor sluit de spoorovergang voor meer dan twee jaar. Voor voetgangers, fietsers, brommers en hulpdiensten wordt honderd meter verderop een tijdelijke overgang aangelegd. De nieuwe tunnel (fietsers en auto’s gescheiden) is onderdeel van de aanleg van de snelle busbaan tussen Hilversum en Huizen (HOV in ’t Gooi). APPM’er Arend van Dijk is Projectleider van HOV in ’t Gooi.

De bus krijgt straks vrij baan over de tunnel. Met de bouw van de onderdoorgang wordt meteen een knelpunt in de buitenring van de Mediastad aangepakt. Verkeer stroomt dan veel beter door omdat het niet meer voor de gesloten spoorbomen van het traject Hilversum-Amersfoort hoeft te wachten.

Sluiting in zomer 2019
De spoorwegovergang sluit vlak voor de zomer van 2019 om precies te zijn. Ruim voor de afsluiting van de spoorovergang wordt het verkeer al uitgebreid gewaarschuwd voor de naderende omleidingen.
Chaos
Arend van Dijk belooft straks ook een beduidend veiligere situatie. ,,De afgelopen jaren heeft er een paar keer een auto opgesloten gestaan tussen de dichte spoorbomen terwijl de intercity eraan kwam. Gelukkig ging het goed omdat de auto’s op het andere spoor stonden. En laatst is een vrachtwagen op de overgang geraakt door een passerende trein omdat hij de draai niet goed kon maken. Fietsers worden gescheiden van auto’s straks. Ook dat is een hele verbetering.” Van Dijk voorspelt dat de afsluiting zeker in het begin voor chaos en overlast in het Hilversumse verkeer zorgt. ,,Mensen moeten altijd wennen.”
Eind 2021 moet de tunnel onder het spoor klaar zijn.