Met veel plezier heeft APPM gewerkt aan Brabant mooier maken met als resultaat een bijzonder bidbook. Het bidbook de inzending van verschillende initiatiefnemers uit Brabant die samen mee doen aan de verkiezing van ‘het mooiste natuurgebied van Nederland’. De inzending is 15 september ingediend en moet bij de jury aantonen dat het natuurgebied kan uitgroeien tot Nationaal Park met internationale allure. Door de bestaande natuurgebieden optimaal te laten samenwerken, wil Brabant het gebied internationaal op de kaart zetten. Het initiatief Van Gogh National Park leidt tot de vorming van één groot nationaal park in Midden-Brabant en zal daarmee meer toerisme trekken.

Na 20ste -eeuwse scheidingen van stad en land alsook van landbouw en natuur is Vincents landschap in een moderne variant weer aan het terugkomen. Natuurparken stijgen al jaren in de Top 50 van dagattracties. Mensen trekken naar steden vanwege voorzieningen, maar zoeken in hun vrije tijd de groene contramal op. Groene Parels van het gebied  zoals De Loonse en Drunense Duinen en Het Groene Woud, worden nog beter met elkaar verbonden tot een geheel waar honderden kilometers ononderbroken kan worden gewandeld en gefietst. Het park verbindt waardevolle en complementaire natuurgebieden in Brabant, maar ook toeristische trekpleisters als de Efteling en Safaripark Beekse Bergen.

Vincent van Gogh als gids
Vincent geldt als de gids in het gebied voor de beleving van het mozaïek van natuur, cultuurhistorie, agrocultuur, arbeid en leven. Het hart van Brabant met daaromheen de Kempen, de Maashorst, de Maasvallei en De Groote Heide is het gebied waar Vincent van Gogh heeft gewandeld en dat hem heeft geïnspireerd tot zijn beroemde werken. Het zien van zijn schilderijen en het lezen van zijn brieven krijgt een vervolg in het beleven van zijn landschap. Met de toevoeging van het Van Gogh National Park ontstaat op de kaart van Nederland een nieuwe driehoek: het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Kröller Müller Museum op de Veluwe en het Van Gogh National Park in Brabant.

Toen, nu en later
Wim van de Donk, commissaris van de koning in Noord-Brabant: “Het Brabantse land met heiden, beken, bossen en vennen is niet verloren gegaan of vermalen door de tijd. Er zijn plaatsen waar je letterlijk in de voetsporen van Vincent kunt staan. Natuur, cultuur en ontspanning komen samen in het erfgoed van Vincent, het Van Gogh National Park.”