Een fietstocht met een variatie van normale fietsen, bakfietsen, fietstaxi’s en deelfietsen vormde de start van het fietsseminar. De tocht startte bij het gemeentehuis (Rådhus) van Oslo en liep via het gemeentehuis van de gemeente Bærum naar het hoofdkantoor van Telenor in Fornebu. Onder andere de Deense- en de Nederlandse ambassadeur in Noorwegen en de wethouder transport en milieu van de gemeente Oslo fietsten mee over het drukst befietste pad van Oslo (en Noorwegen).

‘Next big bike city’
Het hoofd HR van een van de grootste telecombedrijven in Scandinavïe, Telenor, opende de dag. Zijn bedrijf heeft flink geinvesteerd in fietsvoorzieningen en heeft een redelijk aantal werknemers dat dagelijks per fiets arriveert. Zij blijken echter tot een selecte groep te behoren. Oslo heeft nog een weg te gaan heeft als het om fietsen gaat. Volgens spreker Mikael Colville-Andersen, CEO van Copenhagenize Design Co., zijn er voldoende kansen om te ontwikkelen. Hij stelt dat Oslo zo maar eens de ‘next big bike city’ kan worden. De stad bezit namelijk al de juiste basisvoorwaarden. Hij benoemde de mogelijkheden van bakfietsen (cargo bikes). Overal op de wereld zijn vele voorbeelden van succesvolle concepten afkomstig van kleine en grotere bedrijven die gebruik maken van de fiets om goederen te transporteren. Mooi voorbeeld is de toepassing van custom made bakfietsen voor pakketbezorging door DHL in de grote Nederlandse en Duitse steden.

 

Infrastructuur
De noodzaak binnen de gemeenten Oslo en Bærum ligt nu bij het op orde brengen van de infrastructuur en het netwerk om fietsgebruik te kunnen stimuleren. Het gaat voornamelijk om het aanleggen van separate fietspaden. Het is nog een brug te ver om het snelle en langzame (fiets)verkeer overal samen te voegen. Er moet eerst massa komen zodat overige weggebruikers kunnen wennen aan meer fietsers. De gemeente Bærum heeft in tegenstelling tot de rest van Noorwegen redelijke fietsinfrastructuur tot haar beschikking. Zij lanceert aankomende juni een nieuw deelfietsen systeem. Niet alleen kunnen de  werknemers van bedrijven in de gemeente vanaf dan gemakkelijk gebruik maken van de fiets voor woon-werk verkeer maar ook is het de bedoeling dat ze vaker de fiets pakken naar een afspraak buiten kantoor.

 

Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven
Tijdens het fietsseminar zoomde APPMer Anne Diepenbroek in haar presentatie in op publiek private samenwerking rondom fietsprojecten. Naast een toelichting over hoe het beleid in Nederland op verschillende schaalniveaus geregeld is en op welke vlakken fietsbeleid wordt geïmplementeerd lichtte zij de aanpak van Beter Benutten toe geïllustreerd met een aantal voorbeelden uit Nederland. In deze aanpak speelt het bedrijfsleven in de kern van alle projecten een belangrijke rol. Anne: “Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven is het sleutelwoord. Dat is iets waar ze in Noorwegen nog hun weg in moeten vinden, net als integratie van verschillende mogelijkheden rondom fietsbeleid.