Van fort tot boerderij… in heel Nederland is er zoveel moois te zien tijdens Open Monumentendag op zaterdag 10 september a.s. Om je op weg te helpen delen we graag een paar suggesties.

website_geofort

Geofort
Mooi om te zien hoe oud en nieuw hier soepel samen komen. Het spannende forteiland GeoFort is gevestigd in het markante fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan de Nieuwe Steeg. Alles staat hier in het teken van kaarten en navigatie. In 2012 transformeerde het fort naar een vernieuwend ‘science center’. Oude én de modernste technieken op het gebied van cartografie en navigatie komen hier samen. Zo kunnen jonge bezoekers een spel doen om een dijkdoorbraak tegen te gaan, Minecraften en is er een interactieve zandbak. Geofort is dit jaar benoemd tot beste kindermuseum van de wereld.

Suggestie van APPMer Birgit Cannegieter
Geofort.nl, Nieuwe Steeg 74, 4171KG Herwijnen

website_bakhuisje

Boerderij Wilbrinkshof op de Wals bij Gendringen
Groot, gelegen in een prachtige omgeving, historisch en afgelegen. Dat is de woning van APPMer Erik van Tertholen. Een Rijksmonument met aan de voorzijde het woonhuis en daarachter drie schuren. Het is de boerderij waar de landeigenaar woonde. Vanuit de voorkamer inde hij het pachtgeld. Los van de boerderij staat een bakhuisje uit ca 1860. Het bakhuisje is prachtig gelegen op het ruime erf van de boerderijplaats. Voor Monumentendag was het bakhuis al lang een begrip geworden: al meer dan 25 jaren wordt er op deze dag op historische manier brood gebakken voor het publiek. Ook dit jaar wordt er weer volgens traditie brood gebakken op Open Monumentendag.

Munsterweg 3, Gendringen
Suggestie van APPMer Erik Tertholen

website_hoeveoverslot
foto: www.herbestemming-nh.nl

Hoeve Overslot
Hoeve Overslot ligt op een prachtige plek in Egmond. Tegenover de oude ruïne van het slot staat een rijtje rijksmonumenten naast elkaar, waar de laatste jaren muziek wordt gemaakt en een schelpenmuseum is gevestigd. De gemeente is eigenaar van de panden en streeft samen met de huidige exploitanten naar een intensiever gebruik en meer inkomsten, zodat het geheel onderhouden kan worden. Herbestemming Noord-Holland heeft hier vorig jaar een eerste stap in gezet en geholpen om de aanzet voor een nieuwe programmering op touw te zetten. APPM heeft geholpen met het in kaart brengen van de financiële (on)mogelijkheden van een herontwikkeling. Een mooie tussenstop voor een fietstocht door Noord-Holland!

Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef
Suggestie van APPMer Peter Oussoren

 

website_Belgenmonument_fasadenl
foto: fasade.nl

Een wandeling bij het Belgenmonument in Amersfoort
Dit monument is zeer de moeite waard omdat het in het kader van 100 jaar Belgenmonument afgelopen periode volledig is gerestaureerd. Momenteel werkt APPM-er Anne-Marie Goudzwaard mee aan de ontwerpwedstrijd om een ontwerp in te dienen om het Belgenmonument, hernieuwd en op een eigentijdse manier, betekenis te geven als herdenkingsplek voor ontheemden. Op de open monumentendag is er een rondleiding van Gerard Keijzer van Monumentenzorg Amersfoort. Hij vertelt over het restauratieproces en de afwegingen die daarbij zijn gemaakt.

Suggestie van APPMer Anne-Marie Goudzwaard


website_honswijk

Fort Honswijk
Fort Honswijk is zonder twijfel een van de mooiste forten van Nederland. Het is een echt torenfort, met een binnen en een buitenring. Door de hoge ecologische waarde is er de afgelopen jaren niet zo veel gebeurd op het fort. Als het aan de gemeente Houten ligt komt daar binnenkort verandering in. APPM heeft de gemeente een voorstel gedaan om ze te ondersteunen bij het herontwikkelen van het Fort op een risicodragende manier. Dit pareltje waarin miljoenen bakstenen zijn verwerkt is meer dan een bezoek waard. We zijn benieuwd naar jouw aansprekende idee voor de toekomst van dit fort!

Lekdijk 58 3998 NJ Houten
Suggestie van APPMer Peter Oussoren

 

website_rietveldkerkAPPM

Een kerk van Rietveld
De voltooiing van de enige kerk die hij ontwierp maakte Gerrit Rietveld niet meer mee. Daarmee is de Hoeksteen zijn laatste schepping. Rietveld heeft zich in de maatvoering van het enige kerkgebouw van zijn hand laten inspireren door Bijbelteksten over het nieuwe Jeruzalem. APPM-ers Peter, Kim en Anne-Marie hebben zich de afgelopen maanden samen met de Gemeente Uithoorn ingezet om de kerk te herbestemmen. De erfenis en het gedachtengoed van Gerrit Rietveld en zijn tijdgenoten is voelbaar in het pand. Op Open Monumentendag zijn er rondleidingen om 11.00 en 14.00 uur.

Alfons Arienslaan 1, 1422 BP Uithoorn
Suggestie van APPMer Anne-Marie Goudzwaard