Woonbedrijf Westvoorne gaat een eerste blok van vijf woningen renoveren naar Nul op de Meter (NOM). Een NOM-woning is een woning dat evenveel (of meer) energie opwekt als dat het nodig heeft voor het huis en het huishouden. Dat kan door een upgrade van de woning met onder meer gevelaanpak, slimme installaties en eigen energieopwekking. Dit wordt betaald met het geld van de oude energierekening. Hierdoor blijven de woonlasten voor de bewoners gelijk, een beter huis voor hetzelfde geld dus. APPM-er Bart van de Velde verzorgde voor het Woonbedrijf Westvoorne het projectmanagement voor de renovatie van de bestaande woningen naar NOM.
Sinds maart is Westvoorne bezig om de juiste bouwer, maar ook de juiste bewoners voor het eerste blok te vinden. De oproep tijdens de twee bewonersavonden die werden georganiseerd was dan ook: “Welk blok wil zich gezamenlijk aanmelden om als eerste in aanmerking te komen voor een renovatie?” Dit resulteerde in het eerste blok van vijf woningen met bewoners die enthousiast waren en zich spontaan meldden.

Goede kwaliteit voor vernieuwing
Voor deze wijk in Oostvoorne is gekozen om een aantal redenen, niet alleen zijn deze woningen toe aan een vernieuwing, ze zijn ook van een te goede kwaliteit om zomaar te slopen. In deze wijk staan niet alleen huurwoningen, maar verspreid over de blokken is er ook een aantal koopwoningen. Deze bewoners krijgen de kans om hun huis te laten renoveren en daarna dus een NOM-woning te hebben.

Variatie in het straatbeeld
Een andere opgave is dat deze wijk qua straatbeeld nogal eentonig is. Dit is een van de redenen waarom bouwer TBI Hazenberg is geselecteerd. Samen met De Loods architecten en adviseurs heeft TBI een ontwerp gemaakt waarbij er variatie in het bestaande straatbeeld aangebracht wordt. Per straat wordt gekozen voor een hoofdkleur voor de gevel. Daarnaast krijgen de huizen verschillende kleuren en typen deuren en kozijnen. De installaties in het ontwerp van TBI zitten verwerkt in de gevel in plaats van in een kast of op zolder.

Westvoorne is op dit moment bezig met alle voorbereidingen met de bewoners, de vergunningen en de contracten en hoopt in mei of juni van 2017 te beginnen met de renovatie van de eerste vijf woningen