Dutch Cycling Embassy verzorgde een ThinkBike Workshop in Stirling (Schotland). Het doel was fietskennis en ervaring te delen om Stirling te helpen met hun ‘active travel’ plannen voor de gemeente. Deze derde workshop uit een serie van drie, is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse ambassade in het Verenigd Koninkrijk. Eerdere workshops werden gehouden in Londen en Cambridge, steden die al veel verder zijn met hun fietsverbeterplannen. Onze APPM fietsexpert Erik Tetteroo was als coördinator voor de DCE verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze workshops.

Samen met andere fietsexperts van de DCE deelde Erik de kennis en ervaring over urban planning, governance, behaviour change en education met lokale bestuurders, beleidsmakers en een groot aantal relevante stichtingen en mobiliteitsmedewerkers van grote bedrijven en de universiteit van Stirling. Aan de vooravond werd de documentaire ‘Why We Cycle’ getoond over fietsen in Nederland gevolgd door een discussie met een van de makers, Gert-Jan Hulster. De documentaire geeft een mooi beeld van de Nederlandse fietscultuur, een droombeeld voor veel Britten.

De driedaagse workshop leverde concrete suggesties en adviezen op voor het verbeteren van fietsinfrastructuur en de fietscultuur in en om Stirling. Schotland kent een erg hoog obesitas cijfers en wil ook graag mensen meer uit de auto krijgen om de luchtkwaliteit te verbeteren en bereikbaarheid te verbeteren. Fietsen wordt door veel mensen in Engeland en Schotland gezien als gevaarlijk en iets voor sportievelingen. Deze workshops gaven concrete input om verder te werken aan de implementatie van meer actieve mobiliteit.