Gedeputeerde Annemarie Spierings (Energie) heeft de eerste paal van de 1.250 slimme laadpalen voor elektrische auto’s in Gemert (Noord-Brabant) en Horst aan de Maas (Limburg) officieel geopend. APPM-ers Jeroen Veger en Harm-Jan Idema deden voor de provincie Noord-Brabant de aanbesteding van laadinfra in Brabant en Limburg. De laadpalen maken deel uit van de nieuwste generatie, waardoor zij onder andere geschikt zijn voor het laden met lokaal opgewekte energie.

Het laden met lokale energie betekent dat een automobilist zijn auto onderweg in Noord-Brabant kan opladen met energie van zijn eigen zonnepanelen. Daarmee neemt de milieubelasting drastisch af. De nieuwe generatie laadpalen is gebaseerd op de eisen die voortkomen uit succesvolle experimenten in Brabant met slim laden. Ook worden voor het eerst de door Elaad ontwikkelde cybersecurity-eisen voor laadpalen toegepast. Verder staan deze laadpunten open voor dienstverlening door derden. Zo zal de markt nieuwe services en dienstverlening blijven ontwikkelen. Eerder dit jaar won Nuon-Heijmans de aanbesteding voor dit project. Het is de eerste grote aanbesteding buiten de Randstad waarvoor geen overheidssteun nodig was.

Innovatief klimaat
Laadpalen zijn een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Ze maken het mogelijk om energie uit te wisselen van zonnepanelen en windmolens naar auto’s en woningen. De provincie stimuleert elektrisch rijden omdat dit de uitstoot van broeikasgassen vermindert en de economische ontwikkeling versterkt. De provincie werkt nauw samen met energiebedrijf Enexis, vanwege de impact van het elektrisch rijden op het energienet. De langdurige inzet van Brabantse overheden, bedrijven en kennisinstellingen op slim laden hebben een innovatief klimaat gecreëerd.

Aantrekkelijke regio voor elektrische mobiliteit
“Mooi dat de eerste laadpalen nu geplaatst worden,” aldus Anne-Marie Spierings. “Deze aanbesteding laat zien dat marktpartijen veel potentie zien in de markt van elektrische auto’s en de diensten eromheen, zoals slim laden. Verder laat het zien dat Noord-Brabant door het innovatieve klimaat een aantrekkelijke regio is voor elektrische mobiliteit, vergelijkbaar met de Randstad.” Nuon Heijmans biedt een laadpas aan waarmee voor € 0,22 cent per kWh (incl. BTW) geladen kan worden. De provincie streeft na om in 2020 te groeien naar 100.000 elektrische voertuigen. Momenteel zijn er een kleine 20.000.