TERUG NAAR HET OVERZICHT

Webinars: aan de slag met zon op parkeerplaatsen

Wat?

Webinars - Aan de slag met zon op parkeerplaatsen

Wanneer?

19 april en 17 mei van 16:00 uur tot 17:00 uur

Voor wie?

Voor gemeenten, provincies, RES-regio’s en iedereen die alles wil weten over hoe aan de slag te gaan met zon op parkeerplaatsen

Parkeerplaatsen zijn kansrijke locaties voor de opwek van duurzame elektriciteit. Veel gemeenten en provincies hebben ze daarom als potentiële projectlocatie opgenomen in regionale of lokale energiestrategieën. Gekeken naar de realisatie zijn partijen vaak nog zoekende naar de beste aanpak. Want welke parkeerplaatsen zijn het meest kansrijk om mee aan de slag te gaan? Hoe krijg je een haalbare businesscase? Waar begin je? Hoe ziet het plan van aanpak eruit? En hoe kan je het beste sturen op realisatie?

In twee webinars gaan APPM en CE Delft dieper in op bovenstaande thema’s. We bieden concrete handvatten en inzichten om er zelf mee aan de slag te gaan. De onderwerpen met bijbehorende data van de webinars zijn:

19 april    Kiezen van kansrijke parkeerplaatsen en bouwstenen voor haalbare businesscases

17 mei     De positie van de gemeente en het plan van aanpak voor realisatie


Webinar 1: kiezen van kansrijke parkeerplaatsen en bouwstenen voor haalbare businesscases (19 april)

Etienne Budde en Douwe van Langelaar nemen je mee in hoe zij gemeenten helpen om te bepalen welke parkeerplaatsen het meest kansrijk zijn voor de opwek van zonne-energie. Dit doen we door naar negen verschillende indicatoren te kijken, waaronder potentieel vermogen, eigenaarschap en gebruiksfunctie. Hieruit volgt een rangschikking van de meest kansrijke parkeerplaatsen, waarbij we dieper ingaan op de businesscase. Daarin is CE Delft expert. Fenneke van de Poll neemt je mee in de opbouw van de business case en de belangrijkste bouwstenen hiervan. Daarnaast zijn er ‘knoppen om aan te draaien’ om de businesscase haalbaar te maken. Dat is namelijk nog niet zo eenvoudig bij zon op parkeerplaatsen. Tijdens de webinar staan we ook stil bij twee gemeentelijke cases uit onze projectpraktijk en nemen we je mee in de geleerde lessen.


Aan het eind van het webinar heb je een beeld van:

• Indicatoren waarmee je kunt beoordelen of een parkeerplaats een kansrijke locatie is;

• Een model waarmee je parkeerplaatsen kunt prioriteren en kunt bepalen met welke je aan de slag gaat;

• De bouwstenen van de businesscase en ‘knoppen om aan te draaien’ om deze haalbaar te maken.


Webinar 2: de positie van de gemeente en het plan van aanpak (17 mei)

Tijdens deze webinar gaan we dieper in op de mogelijke rollen van gemeenten bij de totstandkoming van zon op parkeerplaatsen. Hoe bepaal je wat de meest kansrijke en wenselijke rol is? Denk aan ondernemend of juist faciliterend. En welke doorwerking heeft deze keuze op de (financiële) risico’s en beschikbare sturingsinstrumenten? Daarna richten we ons op het plan van aanpak en wat logische stappen zijn om te doorlopen.


Aan het eind van het webinar heb je een beeld van:

• Mogelijke rollen die een gemeente in kan nemen bij de realisatie van zon op parkeerplaatsen;

• Inzicht in in sturingsinstrumenten en risico’s die horen bij de verschillende posities;

• Welke stappen je moet doorlopen om zon op parkeerplaatsen te realiseren.

Meer weten?
Schrijf je hier in! 
Bedankt voor jouw aanmelding!
Oeps! Er is iets mis gegaan, probeer het later opnieuw.