29
February
2024

Festival STAD#3 | Samen werken aan De Stad van Morgen

29
Feb
2024
Artikel
Max Weijers en Bertil Beekmans
Foto

Zo’n 350 stadmakers uit het hele land troffen elkaar bij de derde editie van Festival STAD in Zwolle. Niet in een doorsnee congreszaal, maar in poppodium Hedon. In deze inspirerende ruimte bogen zij zich over de uitdagingen waar De Stad Van Morgen mee te maken heeft en over de vraag: hoe maken we keuzes en hoe ga je hier als stadmaker mee om? Het werd een dag vol creativiteit, dialoog en verdieping.

“Zien is nooit objectief, maar steeds gekleurd door de blik van degene die kijkt”

Anne-Marie Goudzwaard

Van beleidsmaker tot architect, van procesmanager tot jurist: allemaal stadmakers met hun eigen expertise en invalshoek. Tijdens Festival STAD#3 werden ze door APPMer Anne-Marie Goudzwaard uitgedaagd om ook eens door de bril van de ander te kijken en zich te realiseren dat een goede stadmaker:

• verbeelding gebruikt en bij anderen aanspreekt;

• mensen meeneemt in een groter geheel dan zijzelf;

• het lef heeft om vragen op te pakken en de visie om ze op te lossen;

• kwetsbaar is en glorieus mag falen, maar altijd de moed erin houdt;

• tijd ziet als een beweging, niet als ultimatum.

Wethouder Gerdien Rots, die samen met stadsbouwmeester Sjoerd Feenstra en Remko van Kan van Hedon aan het woord kwam, verwoordde het als volgt:

“If you want creative people, give them time to play!”

En zo geschiedde. De stadmakers konden aan circa dertig STAD-sessies deelnemen, variërend van huiskamerlezingen, inspiratiesessies en stadsafari’s tot live opnames van STAD-podcasts. Waar vanuit allerlei invalshoeken en praktijkvoorbeelden naar hedendaagse stedelijke uitdagingen werd gekeken. Op die manier werden de deelnemers geprikkeld om out of the box te denken en hun verbeelding te laten stromen en daardoor nieuwe inzichten en ideeën op te doen.

Naast de inhoudelijke sessies bood de Urban Playground ruimte voor ontmoeting en kunstzinnig talent van ArtEZ Art & Design in Zwolle. Wereldkampioen breakdance David Kitoyan sloot het programma op indrukwekkende wijze af, met een performance op de plattegrond van Zwolle.

Kijk vooral nog eens op www.festival-stad.nl voor het volledige programma foto's van deze derde editie. Bekijk de aftermovie hieronder. Heb je vragen, neem dan contact op met Nana Koolstra.

Festival STAD is een initiatief van APPM, Urhahn, De Mannen van Schuim en Stadkwadraat. Deze derde editie vond 31 januari plaats bij poppodium Hedon te Zwolle. Verzekerd zijn van een uitnodiging voor de vierde editie? Laat het ons weten! 

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel
Contactpersoon

Meer weten of hierover sparren?

We gaan graag het gesprek aan! Neem contact op met:

E-mail
Tel

Meer lezen over hoe wij Nederland mooier maken?

Bekijk gerelateerde artikelen hieronder
Contact